НАП все пак няма да може да привиква граждани на разпит


НАП все пак няма да може да привиква граждани на разпит
Снимка: БГНЕС

2162

НАП няма да може да привиква граждани и собственици на фирми за "устни пояснения" на място. Данъчните настояваха да получат това особено правомощие, но вчера парламентарната бюджетна комисия гласува против. Това се случи при обсъждането на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс на второ четене, пише в. "Сега".

Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от бизнеса, и от счетоводителите. Експертите се възмутиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол. И в момента има достатъчно начини за събиране на информация, включително и изискване на писмени пояснения, коментираха вчера и представители на бизнеса. Въпреки многото критики от НАП до последно настояваха текстовете да бъдат приети. От обясненията на данъчните стана ясно, че е имало нарочна среща между финансовото министерство и КРИБ, на която е измислен вариант прилагането на разпоредбата да бъде уточнено с указания на министъра. Такива бяха представени, но депутати се възпротивиха, че КРИБ няма законодателна инициатива. Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи искането на устни пояснения да бъде възможно само при съмнения за сериозни нарушения като точене на ДДС, но готовност за такива редакции нямаше.

Бюджетната комисия зачеркна и част от предвидените промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Депутатите решиха, че не бива да се въвежда акциз върху втечнения нефтен газ, ползван за отопление.

Изненадващо вчера по предложение на Патриотичния фронт бюджетната комисия въвежда нови регулации за производството на ракия за лично потребление. Депутатите решиха, че малките казани ще могат да работят от 1 юли до 31 декември, защото това бил периодът, в който плодовете зреели и ферментирали. В първоначалния вариант на ПФ варенето на домашна ракия извън тези срокове щеше да е забранено, но след намесата на Петър Чобанов от ДПС то все пак бе позволено с цената на нов уведомителен режим. Така казаните, които искат да работят извън срока, ще трябва да поддадат уведомление до митниците в 14-дневен срок, преди да стартира дейността. Няма да се подава уведомление преди всяко варене, обясниха депутатите. Целта била да се улесни контролът на митниците.

С други промени се удрят собствениците на по-големи казани за домашна ракия. Занапред само инсталациите с вместимост до 500 литра ще могат да ползват намалената акцизна ставка. В момента облекчението важи за съдове до 1000 литра. Не е ясно колко обекта ще бъдат засегнати от промените. Собствениците на малките казани до 500 литра ще имат тримесечен срок да подадат декларации до митниците, че не са свързани лица с големи производители. Останалите имат 6 месеца да се лицензират.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички