Не е работа на премиера да спира обществени поръчки, смята Дянков


Не е работа на премиера да спира обществени поръчки, смята Дянков
Снимка: БГНЕС

4324

Не мисля, че е работа на премиера да спира обществените поръчки. Щом се стига дотук, значи някой по веригата не си върши работата. Това заяви бившият министър на финансите от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков.

Според него КЗК е основата да се опазва чистотата и прозрачността на обществените поръчки. На въпрос дали не е абсурдно, че едни и същи вериги държат коренно различни цени във Варна и в други области, Дянков отговори, че предвид и международните цени в България „има някакво разбирателство”. Защо да не влезе и „друг Марешки”, който със съвсем малко усилие да промени цените, добави бившият финансов министър пред Нова телевизия.

Симеон Дянков поиска от КЗК да обърне внимание и на други сектори – например строителството. Той даде за пример официална информация (бел.ред. – от http://opendata.government.bg), че 4-5 фирми печелят всички крупни обществени поръчки. Една от тези фирми е участвала в 400 обществени поръчки за строителство и печели над 390 от тях. Значи тук има разбирателство кой в какъв сектор печели, подчерта Дянков. Тази почти 100% успеваемост подсказва каретел, смята бившият вицепремиер. И добави, че това се случва от Тройната коалиция насам, „включително и при нашето правителство”, призна си Дянков. На Йордановден празнува депутат, който е свързан с една от тези фирми, другите две вече в медиите станаха много известни, поясни бившият вицепремиер.

Правилно Борисов дава сигнал, че това трябва да се изчисти, но изобщо не трябваше да се стига дотам, смята Дянков. Ако премиерът не се справи, вървим по примера на Полша и Словакия, където в управлението влизат крайно леви и крайно десни партии.

Промените в здравеопазването

Според мен Петър Москов трябваше да излезе от управлението още щом ДСБ излезе в опозиция. За мен решението на Конституционния съд за здравната реформа не е изненада, защото същността на реформата не беше ясна – накъде се върви, подчерта финансовият министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков.

Според Дянков екзотичните идеи са нормални в началото на едно управление, но не и година и половина по-късно. Той определи като „много вредна” идеята за пръстовите отпечатъци. Как може чужда фирма да вземе биометричните данни на българското население, попита Дянков, визирайки „турска фирма”. Тези данни могат да се използват за фалшифициране на паспорти, което е заплаха за сигурността не само на България, но и на ЕС, добави бившият вицепремиер. Тази поръчка трябва също да бъде спряна, подчерта той пред Нова телевизия.

По думите на Симеон Дянков в здравеопазването нищо не е спестено още. По план има допълнителни 168 млн. лева в здравната ни система, да видим обаче в края на годината, предупреди бившият финансов министър. Припомняме, че точно по времето на Дянков бяха прехвърлени пари от здравните осигуровки във фискалния резерв, за да може да бъдат харчени за текущи нужди. Според обвинения главно от БСП това е ударило много лошо системата. Реформите не стават, влизат повече пари, но реално нищо не се случва. Така е при икономическото министерство, посочи Дянков, засягайки и темата за резултатите от работата на Божидар Лукарски.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички