В КЗК са постъпили 70 жалби за спрените обществени поръчки


В КЗК са постъпили 70 жалби за спрените обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

4192

През изминалия месец в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са постъпили 70 жалби за различни обществени поръчки, които са били замразени. Има жалба и за спрените процедури за магистрала "Хемус". Това съобщи говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред националното радио. 

В началото на февруари премиерът Бойко Борисов спря поръчки за магистрала „Хемус” и призна, че го прави, защото има съмнение, че поръчките са спечелени от фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. Формалният повод беше липса на финансиране.

Борисов обяви вчера, че автомагистрала „Хемус“ ще се препроектира, за да се намали цената на трасето. Той беше категоричен, че неустойки за спрените поръчки няма да се плащат.

След поръчките за „Хемус” по нареждане на министър-председателя бяха спрени още много поръчки на министерства, агенции и общини.

Гаврилов уточни, че в КЗК само през миналия месец са постъпили 70 жалби за спрени процедури.

Те са към общини, към Фонд "Затворно дело", към Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Голяма част от тези жалби са срещу поръчките по същество, а не по самата процедура, уточни говорителят на комисията. КЗК ще се произнесе по тях до края на март.

Към "Стратегически инфраструктурни проекти" в КЗК има четири жалби, уточни Гаврилов. Една от тях е за спряна процедура за изграждането на тунела на автомагистрала "Струма", останалите три – за прекратяването на поръчката за строежа на лот 2 на автомагистрала "Хемус".

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички