Поръчки за 500 млн. лв. били дадени на фирми на бивш депутат от ГЕРБ


Поръчки за 500 млн. лв. били дадени на фирми на бивш депутат от ГЕРБ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

8121

Тайни поръчки за близо 500 млн. лева са били дадени на фирми на депутат от ГЕРБ. Това показва ново разследване на сайта "Биволъ".

Става дума за неоткриваеми в сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП) 625 договора на внушителната стойност от 1 140 363 214,88 лв. Почти 40% от тях или 478 463 533,19 лв. се падат на ТЕЦ Варна, която е собственост на ЧЕЗ. Това са няколко големи договора за доставки на въглища, които са дадени на две фирми.

Контрактите са следните:

925 000 EUR за „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

1 900 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

34 212 500 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

54 948 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД

46 512 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

104 500 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

Общата стойност на изброените договори е 245 822 500 млн. евро.

„ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД е собственост на фирмата „КОМЕРСИАЛ“, която е собственост на фирма „МЕТАЛИК“, в която основен акционер е „ДЕЧКО КОЛЕВ – ИДА“ ЕТ. Едноличният търговец Дечко Колев пък е баща на Иван Дечков Колев, депутат от първия мандат на ГЕРБ.

Проучването във фирмените регистри показва също, че „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД е собственост на ЕВРОКУЕСТ ГРУП ЛИМИТИД АД (МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ) и има участие в ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ ТРЕЙДИНГ ЕООД.

Всички тези договори са сключени в периода 2010-2011 г., когато член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД беше Димитър Стефанов – Митко Каратиста, приближен до ГЕРБ.

"Биволъ" е задал на ЧЕЗ въпроси дали въглищата са доставени и от кои производители са те. Отговорът на компанията е, че ТЕЦ Варна се отчита пред КЕВР. От ЧЕЗ уточняват също, че съгласно ЗОП за доставките на горива за производство на енергия не се прилагат процедурите за публичност.

От дружеството излязоха с позиция по повод публикацията: "При осъществяване на своята дейност „ТЕЦ Варна“ ЕАД винаги е изпълнявала стриктно всички нормативни изисквания, произтичащи от действащото законодателство. Като възложител на обществени поръчки съгласно действащия Закон за обществени поръчки, всички процедури за възлагане на обществени поръчки са публични, като цялата информация за тяхното обявяване, провеждане и сключените по тях договори е публична и е достъпна в Регистъра на обществените поръчки подържан от Агенцията за обществени поръчки.

Съгласно член 12, алинея 1, точка 4 от Закона за обществени поръчки, предвидените в него процедури не се прилагат по отношение на сключването на договори за доставка на горива за производство на енергия. Тези правила се отнасят за абсолютно всички производители.

Същевременно „ТЕЦ Варна“ ЕАД като лицензиант отчита цялата си дейност пред Комисията за енергийно и водно регулиране и всички други държавни контролни и регулаторни органи", завършва позицията на ЧЕЗ.

Името на Иван Колев се свързва с построяването на петзвездния хотел “Стара Загора” и модерната болница "Тракия". Преди да стане депутат той е бил в ръководството на редица фирми от бащиния холдинг. Бил е член на съвета на директорите на “Енергоремонт - Гълъбово” АД, “Металик” АД и “Чугунолеене - Първомай”, управител на “Комерсиал” ЕООД, “Ида Метан” ЕООД, “Ида Транс” ЕООД.

"Това са обществени поръчки, които са проведени отдавна. Те са извадени от регистрите. Нямат никаква връзка между спечелването им и това, че съм бил депутат от ГЕРБ. Нямам политически амбиции. Това е атака срещу ГЕРБ, а не срещу мен. Сайтът цитира данни, които не ме притесняват. Занимавам се с бизнеса си", заяви Иван Колев в коментар пред ClubZ след публикуването на разкритията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички