Няма спирания на еврофондове, уверява Дончев


Няма спирания на еврофондове, уверява Дончев
Снимка: БГНЕС

2155

БСП се опитват да правят политическа истерия. Резултатите ясно показват, че плащанията по еврофондовете сега са два пъти повече от предишния програмен период и в момента няма риск да бъдат спрени. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в отговор на твърденията на представители на БСП, че предстои замразяване на парите от Брюксел.

"Една трета от цялата финансова рамка вече е договорена, с което България се движи по-добре от всички държави-членки досега. Голяма част от изисканите реформи вече са изпълнени. Остават още 10“, обясни Дончев.

По думите му единствената програма, която не е разгърната максимално, е рибарската. По тази програма винаги е имало проблеми и не е вървяла гладко, припомни той. Според вицепермиера БСП "страда от дефицит на предизборни послания".

„Подобно поведение е вредно, защото се заформя скандал около усвояването на парите от Европейския съюз (ЕС), който се следи и в Брюксел. Тези думи всяват смут и сред всички, които ползват европарите. Хубаво е да има политически спорове, но нека те не се отразяват на нормалното функциониране на държавата", препоръча Томислав Дончев.

Той допълни, че европарите имат имат положителен ефект върху всички сфери в живота и опроверга твърденията, че средствата се използват само за „бетон и пътища“.

„Построяването на магистралите в Южна България вече дава резултати. За съжаление, в Северна България не се строят магистрали, но това не е по вина на нито едно правителство. Ако не бяхме завършили Дунав мост 2, сега Северозападът и Видин щяха да изпитват още по-тежки моменти“, посочи вицепремиерът в оставка. Той е категоричен, че между България и Румъния трябва да има поне три моста, защото два не са достатъчни.

"По отношение на еврофондовете най-тежкия проблем и това, което води до пагубни последици, са ударите по кадровия състав на управляващия орган. Опитът експертите да бъдат подменени с партийни послушници обикновено води до пагубни последици", смята той.

"За мен е изключително важно да се продължи това, което беше направено последните две години в енергетиката, да не се допуска ново трупане на тарифен дефицит, да продължат опитите и усилията "Белене" да се реализира като пазарен проект, категорично трябва да продължат усилията за пълно либерализиране на пазара", препоръча още Дончев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички