Официално: "Гражданска отговорност" ще се сключва онлайн без електронен подпис


Официално: "Гражданска отговорност" ще се сключва онлайн без електронен подпис
Снимка: БГНЕС

4451

Депутатите одобриха на второ четене промени в Кодекса за застраховането, според които "Гражданска отговорност" вече ще може да се сключва по интернет и без електронен подпис.

Зеленият стикер обаче остава задължителен.

Застрахователят ще има три работни дни, в който да достави на клиентите и на хартиен носител документите по договора - това важи и за гражданската отговорност, и за застраховката "Злополука", съобщава националното радио.

Според Мартин Димитров от Реформаторския блок това е само частично прилагане на електронния вариант за плащане и сключване на договор, защото след сключването на застраховката, трябва да се чака хартиеният вариант на стикера. Димитров настоя в залата документите да се получават и пращат сканирани по електронна поща, а също и поиска отпадането на зеления стикер, но предложенията бяха отхвърлени.

Запазва се и досегашният ред за сключване на гражданска и "Злополука", като предстои да бъдат обсъдени и правилата за заличаване на регистрация, ако няма платена "Гражданска отговорност". Има предложения при сключването на новата застраховка "Гражданска отговорност" регистрацията на автомобила да се възстановява служебно, но това предстои да бъде гласувано в парламента.

"След като могат служебно да я прекратят тази регистрация, то би следвало автоматично или служебно, без да се изисква от водача и собственика на автомобила да посещава КАТ, да възстановят същата тази регистрация", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

"В кодекса обаче няма краен срок за служебното отрегистриране и повторното регистриране на автомобила. Потребителят трябва да следи и да знае във всеки един момент кога му изтича гражданската отговорност, защото това е негово задължение", допълни той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички