Оповестиха кои са се възползвали от привилегировани лихви в КТБ


Оповестиха кои са се възползвали от привилегировани лихви в КТБ
Снимка: БГНЕС

3932

Синдиците на фалиралата КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев публикуваха списъци на физическите и юридически лица, които са сключили цесия в банката, както и на такива, които са се възползвали от привилегировани лихви.

През лятото беше приета промяна в Закона за кредитните институции, според която синдиците на банка в несъстоятелност могат да свалят банковата тайна за депозитите и кредитите във фалиралата институция. Предстои синдиците да оповестят и договорите за кредити със свързани лица или т.нар. кухи фирми, които са получавали кредити от банката, припомня в. "Сега".

Сред физическите лица, спасили депозитите си чрез цесии, се откроява името на бившия градски прокурор на София Роман Василев. Парите във влога му с преференциална лихва са били 286.5 хил. евро. Той е сключил цесия за близо 206 хил. евро.

Дъщерята на Иван Костов - Мина Костова, също е извършила цесия, която е намалила вложението й. Чрез цесия тя е приспаднала 30 хил. лв. от депозит за 213.2 хил. лв. Сестра ѝ Яна Костова пък попада в другия списък - на лицата със специални лихви. На депозит тя е държала 115.3 хил. лв. Иван Костов също е имал специален депозит в КТБ, в който е държал 155.8 хил. лв. Бащата на Костов - Йордан Костов също е сред клиентите със специални лихви, а в сметката му е имало 212.8 хил. лв.

Впечатляваща сделка за 920 хил. евро е сключил и най-големият италиански инвеститор у нас - Едоардо Миролио. Най-голямата цесия на физическо лице е извършена от издателя Мартин Златков - за 1.078 млн. евро.

Огромна сума е цедирал и бизнесменът Гриша Ганчев през фирмата си Литекс АД - 1.1 млн. лв. Към датата на поставянето на КТБ под специален надзор Българският енергиен холдинг (БЕХ) е имал 4 депозита за над 44 млн. лв.. Най-големият е бил за 28 млн. лв., вторият за 7 млн. евро, третият за 1.886 млн. лв. и един за 242 хил. евро. БЕХ е успял да сключи 2 цесии за обща стойност около 29 млн. лв. Най-голямата цесия е извършена от обявената в несъстоятелност "Еър пропърти девелопмънт" - за над 97.5 млн. лв. Фирмата е регистрирана е в Търговище, а тя стана известна като продавач на един от най-скандалните заменени имоти - 1043 дка плаж край Балчик.

Сред най-големите вложители в КТБ, които са имали привилегировани лихви, се открояват синът на министъра на отбраната от правителството на Филип Димитров - Александър Сталийски - Александър Сталийски младши и приятелката му Виолета Сечкова. Сечкова е държала 2 депозита - за 6.8 млн. евро и за 7 млн. лв., а Сталийки - един за 13.5 млн. евро. Бившата жена на бизнесмена Кирил Домусчиев Ирина Домусчиева също е сред привилегированите вложители, а във влога ѝ е имало 600 хил. евро.

Линк към списъците: http://dif.bg/bankruptcy-general-information/lists-art62-para12-lci/

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички