Отлагат със 7 месеца смяната на касовите апарати, но само за част от търговците


Отлагат със 7 месеца смяната на касовите апарати, но само за част от търговците
Снимка: Thinkstock

2302

Срокът за прилагането на Наредбата за регистрациите на касовите апарати се отлага със 7 месеца за търговците, които използват системи за управление на продажбите. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов след среща на премиера Бойко Борисов с представители на бизнеса.

„На 19 февруари анонсирах, че сроковете за прилагане на наредбата ще бъдат променени за част от търговците - за тези, които използват системи за управление на продажбите. Срокът ще се измести за 30 септември. Това са 7 месеца, за които съвместно с представителите на бизнеса ще търсим оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, които срещат проблеми за бизнеса за имплементиране и прилагане на наредбата“, заяви Горанов, цитиран от "Фокус".

Министърът отбеляза, че наредбата има за цел да бъдат прекратени практиките с криене на оборота.

„Има процеси, които са доста по-сложни, поставени от бизнеса и в диалог в следващите дни ще чистим тези процеси, които трудно могат да намерят решение в този вид на Наредбата“, коментира той.

„Настояваме, че реалното отчитане на всички обороти в икономиката трябва да намерят място и партньорството между държавата и бизнеса по отношения на изсветляване на процесите и стопанския оборот не трябва да остава на заден план. Голяма част от оборотите се крият, нищо че имаме малка данъчна тежест и това е философията на изменението на наредбата“, изтъкна министърът.

По думите му измененията при касовите апарати няма да бъдат отменени, защото се правят огромни опити за злоупотреби с оборота.

„Бизнесът трябва да приеме тезата, че трябва да е коректен и ще прилага новата логика на наредбата, със сигурност не трябва да се остава с впечатления, че наредбата ще се върне назад до там, където беше изменена през лятото на 2018 г.“, обяви Владислав Горанов.

Финансовият министър даде пример как петзвезден комплекс във Велинград отчита 500 лв. приход месечно, а възнаграждението на един готвач надвишава два-три пъти средната работна заплата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички