Партии скрили информация за финансирането на предизборните си кампании през 2015 г.


Партии скрили информация за финансирането на предизборните си кампании през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

2114

Партии са скрили информация, включително касаеща произхода на даренията, които са получили за местния вот през 2015 г. Това става ясно от одита, извършен от Сметната палата на общо 55 политически субекта – 53 партии и две коалиции, регистрирани от ЦИК.

От него става ясно, че само 23 партии са спазили всички изисквания на Изборния кодекс за финансирането на предизборната си кампания за местните избори през миналата година.

Управляващите от ГЕРБ са отчели приходи от 3 456 374 лева за предизборната кампания за местния вот миналата година. Парите са от държавната субсидия на партията.

Отчетените разходи за външни услуги са за: медийни услуги, плакати, флаери, диплянки, брошури и други; масови прояви, наеми за помещения, транспортни средства, рекламни съоръжения и други.

Разходите на АБВ за самостоятелно участие в изборите не съответстват на отчетените, тъй като неправилно в декларацията са включени 106 129 лв., предоставени за участието на партията в местни коалиции, посочва Сметната палата.

При БСП са установени приходи, надвишаващи декларираните с над 4 хил. лв. Същевременно отчетените разходи за предизборната кампания на партията са с 11 310 лв. по-малко от установените. Социалистите не са предоставили и информация за 10 дарения, 10 финансирания със средства на кандидати, 2 декларации за произход на средства, както и наименованието на една рекламна агенция, с която партията работи.

При ДПС са установени разходи, които не съответстват на отчетените. Колко са те и още подробности за други партии прочетете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички