Пазарът на финансови инструменти поскъпва


Пазарът на финансови инструменти поскъпва
Снимка: iStock/Guliver

2784

Заради европейска директива, която влиза в сила на 3 януари 2018 г., България трябва да приеме изцяло нов Закон за пазара на финансови инструменти, предаде БГНЕС.

Документът е публикуван за обществено обсъждане, той засяга основно Комисията за финансов надзор, финансови посредници и търговци на финансови инструменти. Новият закон ще доведе до поскъпване на пазара на финансови инструменти, очакват авторите на законопроекта.

“С новия закон за пазарите на финансови инструменти се цели въвеждане в българското законодателство на изискванията на MiFID II (наименованието на европейската директива-бел.ред.), с оглед изпълнението на ангажиментите на Република България като държава членка на ЕС. С транспонирането на MiFID II и приложението й на българския капиталов пазар се очаква: да бъде повишена ликвидността на предлаганите финансови инструменти чрез повишаване прозрачността при ценообразуването и информираността на инвеститорите; да се повиши качеството на предлаганите инвестиционни услуги на пазара, което от своя страна да доведе до по-голяма удовлетвореност на инвеститорите и по този начин стимулиране на инвестициите; до подобряване условията за инвестиране на трансгранична основа и от там повишаване на чуждестранните инвестиции”, гласят част от мотивите към законопроекта.

Въз основа на извършената на ниво ЕС оценка на въздействието и направеното допускане, че българският пазар представлява 0,3 % от общия европейски пазар, се определя разход за привеждане в съответствие с изискванията на MIFID II за българския пазар в размер на 6,3 млн. лв. В посочения разход са включени, както еднократни разходи, така и текущи разходи за една година. Еднократните разходи се очакват да бъдат в размер на 3,7 млн. лв., а текущите разходи - в размер на 2,6 млн. лв. Очакванията са за следващите три години текущите разходи да не се променят.

“В краткосрочен план съществува риск от повишение на цената на предлаганите услуги във връзка с търговията на финансови инструменти от гледна точка на повишение на разходите за пазарните участници за изпълнение на новите завишени изисквания към дейността им”, гласи част от предварителната оценка за въздействието на законопроекта.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички