Предупреждение за борсови манипулации има не само до КФН


Предупреждение за борсови манипулации има не само до КФН
Снимка: Thinkstock

1866

Подали сме сигнал не срещу пенсионни фондове, а за възможна манипулация с акции на публични компании, които се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Това заяви председателят на ПОК "Доверие" Даниела Петкова пред Нова телевизия.

По думите ѝ сигналът на четири пенсионни дружества, сред които е и ПОК Доверие, касае манипулация при пенсионните фондове дотолкова, доколкото ако има манипулация в акциите, ще има значение, ако има купени такива акции от пенсионни фондове. Според председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова такава манипулация е възможна само ако има свъзаност между въпросните компании и пенсионни фондове.

За последните десет години реалната доходност от универсалните пенсионни фондове е отрицателна, но това означава, че парите в личните партиди, които се натрупват, са с по-малка покупателна способност, отколкото е растяла инфлацията. Това заяви Стоянова. През тези две години (2004-2014) имаше големи трусове, много американски пенсионни фондове фалираха. Затова възложихме на КФН да направи предложения, с които да се осигури положителна доходност за всеки, когато се пенсионира и взема втора пенсия, каза Стоянова.

Смятам, че размерът на таксите върху личните партиди пречи да се увеличава доходността (бел. ред. – всяка вноска се облага еднократно с 5%, като законът позволява диапазон „до 5%”). Депутатът от ГЕРБ призна и за проблема с инвестиции на фондовете към свързани лица. Законът сега дава възможност до 10% инвестиции в свързани лица. Затова бюджетната комисия поиска по-широко обяснение що е то свързано лице, защото сега формулировката е неясна, каза Стоянова.

Менда Стоянова призна и за писмо от четири пенсионни фондове за злоупотреба при останалите пенсионни фондове в България (бел. ред. – общо сега са девет, предстои навлизането на фонд „Утре”). Сигналът е за пазарна манипулация, с която се увеличава доходността на инвестициите, за да се привличат клиенти и да се покрие т.нар. „минимална доходност”. Ако тя не се достигне, фондовете ще трябва да инвестират капитал от собствените си резерви, уточни Стоянова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички