Проверката за апартамента на Горанов се бави


Проверката за апартамента на Горанов се бави
Снимка: БГНЕС

2751

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не спазва срока, определен от Върховната касационна прокуратура за проверката за апартамента на бизнесмена Иван Сариев, в който финансовият министър Владислав Горанов живее безвъзмездно от 2012 г.

От държавното обвинение са обяснили пред в. "Сега", че все още не са получили нищо от ведомството. Не се съобщава срокът да е удължен. От самата комисия отказват каквато и да е информация защо още не са приключили проверката и кога се очаква да го направят. Оправданието им е, че могат да дават информация само на прокурорите. От прокуратурата казват, че когато получат нещо от комисията, веднага ще го обявят. Очевидно и държавното обвинение никак не бърза.

На 28 ноември на антикорупционната комисия бяха възложени действия по прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние, която започна, след като гръмна скандалът с жилището, ползвано от финансовия министър. Прокуратурата уж определи 20-дневен срок, който изтече преди Коледа, но резултати още няма.

"Вярвам, че забавяне по производството от страна на комисията няма да има, следователно и от наша страна няма да има", каза главният прокурор Сотир Цацаров на 20 декември. Според него от отговорите на КПКОНПИ зависи изходът на прокурорската проверка срещу министъра. Горанов, Сариев и съпругата му вече са разпитани по казуса.

Антикорупционната комисия работи и по втора проверка срещу Горанов - за конфликт на интереси. Тя започна в началото на декември и обяснението трябва да приключи в законовия двумесечен срок.

Преди време Горанов заяви, че не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозен апартамент на бизнесмен, защото му бил кръстник. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна министърът, макар че по закон е длъжен да го направи. Според обясненията на Горанов той приел да живее в чуждия апартамент след земетресението в Перник, което стресирало семейството му на 10-ия етаж. "Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накараха да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца, Иван Сариев. Жилището е купено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището плащах аз", обясни Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички