Радев: Двете банки от одита на Сметната палата ползват различна система за отчет


Радев: Двете банки от одита на Сметната палата ползват различна система за отчет
Снимка: БГНЕС

2540

Нека да кажа, че Сметната палата имаше много трудната задача да одитира Банковия надзор. Двете банки, за които става въпрос в одита, са дъщерни дружества на европейски банки. Те прилагат много по-съвременна система и няма нужда да влизат в автоматизираната система за проверка на отчетите. Проблемът е, че в одита на Сметната палата така се интерпретираха нещата, че стана проблем. Това обясни гуверньорът на БНБ Димитър Радев пред сутрешния блок на bTV.

Водещият Антон Хекимян обаче не попита Радев за други интересни неща от одита на Сметната палата - кои четири банки не са били обект на пълна инспекция в периода 2012-2014 и кои девет банки също не са били обект на пълна инспекция в две поредни години от периода 2012 - 2014 година.

Според Радев очевидно е, че е имало слабости в „Банковия надзор” по времето на одитирания период – от 2012-та до 2014-та година. Разработихме още преди това програма за промяна на банковата система и в БНБ, посочи гуверньорът. Сега всеки, който се опита да влияе на банковия надзор, ще срещне не един човек, а институцията БНБ. Банковата система е стабилна – с висока ликвидност, с буфери, с печалба, но окончателната оценка ще бъде направена след стрес тестовете догодина, посочи Радев.

Амнистирахте ли екипът на Иван Искров, като го оставихте да работи и с вас? На този въпрос Димитър Радев отговори, че има нови подуправители на дирекции „Банков надзор” и „Управление Банково”, нов главен секретар. Това са хора със собствена биография, работили са с двама-трима гуверньори и промяната се прави сериозно, смята Радев.

Конкретно за Калин Христов, Радев посочи, че не е вярно, че Христов не е искал България да влезе в еврозоната т.е. да няма по-строг контрол какво става в банковата ни система. Консервативният подход за влизане в еврозоната е правителен. Фиксирането на дати за влизане в еврозоната не е продуктивно, смята Радев.

За опита "Димитър Костов", който е известен като финансов министър от времето на Жан Виденов и който тогава беше шеф на самия Радев, а сега е подуправител на „Управление Банково”, сегашният гуверньор коментира, че банковите фалити от 1996 година били част от развитието на младата ни демокрация. През 96-та година Министерството на финансите подготви рамката на валутния борд – банките, които тогава фалираха, го направиха въпреки това, което правеше тогава финансовото министерство, подчерта сегашният гуверньор на БНБ. На въпрос дали политиците са си понесли отговорността за тогава и ще я понесат ли сега за КТБ, Радев каза само, че сега политическат класа действа държавнически. Никой не ми се меси, откакто съм на поста. А за целия Преход – да, политиците могат да бъдат обвинявани за много неща, смята гуверньорът на БНБ .

Относно времето на Иван Искров начело на БНБ, Димитър Радев се ограничи с коментар, че компетентните власти разследват. Искров пое отговорност с оставката си, смята сегашният гуверньор на БНБ. Ние сега извличаме поуки от кризата с КТБ – подобряваме съществено надзора, ще правим независима оценка на нашите търговски банки, обясни Радев. Според него външната оценка ще е достатъчно доказателство какво е истинското състояние.

За държавния бюджет за догодина Радев коментира просто, че има гласове, че е хем твърде оптимистичен, хем твърде консервативен – значи изглежда наред. Ще се прави оценка с течението на времето, обобщи експертът.

Не съм привързан към определени вещи, но имам няколко книги и подаръци, които донесох със себе си. Едната от книгите е  за уроци за банкерите от Голямата депресия, посочи Радев. Той уточни, че е мислил около месец-два дали да стане гуверньор на БНБ.

Според Радев парите можели да бъдат както приятел, така и враг. За него самия парите били свързани с професионалната му кариера. Гуверньорът на БНБ уточни и, че е по-лесно да се секат монети и затова двата лева сега ще бъдат на монета. На въпрос какво може да си купи с 2 лева „бедният българин”, Радев отговори, че си има други министерства да отговорят. А колко ще струват 2-та лева, ако минем на евро и колко ще обеднеем – няма да обеднеем, просто 2 лева ще станат 1 евро, каза гуверньорът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички