Ръстът на приходите към централния бюджет върви към 1,34 млрд. лева


Ръстът на приходите към централния бюджет върви към 1,34 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

2637

Номиналният ръст на приходите по централния бюджет към края на септември отива на 1,34 млрд. лв. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на изслушването си в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Той поясни, че в края на месец август има 860 млн. лв. номинално нарастване на приходите по централния бюджет.

По думите му основен дял тук имат преките и косвените данъци. Горанов посочи, че ръстът на приходи от ДДС е 513 млн.лв. номинално към края на септември, което е близо 8%, а ръстът на данък общ доход на физическите лица е 165 млн. лв. Горанов посочи, че доста сериозно нарастват и осигурителните вноски - с 14% номинално.

"Общо приходите от осигурителни вноски нарастват с 12,4%.", каза той. Министърът на финансите поясни, че 662 млн. лв. повече са приходите от осигурителните вноски. "Общо приходите на НАП и "Митници" за 9-те месеца на тази година нарастват с 1, 612 млрд. лв.", допълни министърът на финансите. Той поясни, че част от този растеж е свързан с нарастването на БВП номинално. По отношение на сивата икономика, министър Владислав Горанов заяви: „Далеч не можем да твърдим, че проблемът със сивата икономика и контрабандата е преодолян. Положителната новина е, че година след година тенденцията е положителна“, каза Горанов. Той цитира пред комисията мерки, свързани с промени в законодателството и подзаконовата нормативна уредба, увеличаващи възможностите на държавата да защитава икономическите си интереси.

„Не може парите в обръщение да се по-малко от парите в касата на фирмите. Ние ще си свършим нашата работа като изпълнителна власт и като НАП, която конкретно има правомощия да изследва тези изкривявания, но това само доказва, че имаме резерви в борбата със сивата икономика. Не трябва да си затваряме очите пред това, че огромният оборот на държавата създава всички тези проблеми, за които си говорим в момента. Не може да се ограничи до безкрай движението в брой, но аз бих ви задал въпроса къде са 13,5 млрд. лв. в касите на фирмите в края на за 2016 г. Те са в плащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица, те са в купуване на стоки без документ, откъдето се краде ДДС. За съжаление, колеги с тези пари се купува и влияние. Тези пари не трябва да са там“, каза Горанов.

Той призова този от депутатите, който каже, че плащането на еднократна сметка от 5000 лв. е обичайна практика за обикновения гражданин, да даде още аргументи. "Предложили сме и усъвършенстване на мерките за събиране на просрочените задължения от изпълнители по договори, разпоредители с бюджета", каза Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички