Шефът на КЗК получи по-голяма власт


Шефът на КЗК получи по-голяма власт
Снимка: БГНЕС

3002

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще възлага еднолично на служители на администрацията проучването по подадени жалби за процедури по обществените поръчки. Пак определени от председателя членове на Комисията ще наблюдават процеса на проверката, но няма да имат право да се намесват. Това приеха днес депутатите на второ четене в изцяло нов Закон за обществените поръчки.

В тежък дебат депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт посочиха, че с промените председателят на КЗК ще се превърне във властелин на корупцията на обществените поръчки, чиновниците в изпълнители на корупционни схеми, а за членовете оставало само да ходят по симпозиуми, конференции и да получават заплатите и допълнителни материални възнаграждения. 

На практика с поправките е възможно председателят на КЗК да определя един и същи служител или екип да разглеждат жалби на една и съща фирма, което според депутати е врата за корупция.

"В същото време ние водим титанична битка съдиите да разпределят делата на случаен принцип. Не е тайна за нито един от нас, затова, че КЗК е квази съд. Той решава делата по Закона за обществените поръчки на първа инстанция", заяви депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Мнозинството в пленарната зала отхвърли предложението му председателят на КЗК да разпределя жалбите на случаен принцип. Според него само една "фразичка може да се добави - само един ще разпределя порциите на обществените поръчки", а това го правел властелин на обществените поръчки.

"Тук се задава тежък скандал с корупционен привкус. Един човек ще отговаря. Няма да има случайно разпределение на делата, а КЗК е квази съд. Трябва ли да чакаме следващият доклад от Европейската комисия, за да ни кажат, че трябва да променим това, което сега се гласува", заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"Гласувах отрицателно, защото за пореден път една голяма част от колегите стават съучастници в изграждане на механизма за корупция", каза депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, а след това прочете началото на "История славянобългарска" към колегите си, гласували със "за".

"Не случайно ДПС не е в залата, защото това е техният начин да кажат, че няма да има случайно разпределение в КЗК. Точно така биха гласували и при кабинета "Орешарски", посочи Мартин Димитров и добави, че гафът днес е много сериозен. По думите му Реформаторският блок се разграничава от новия Закон за обществените поръчки

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички