Служебният кабинет приключва управлението си с излишък в размер на 1,6 млрд. лв.


Служебният кабинет приключва управлението си с излишък в размер на 1,6 млрд. лв.

2226

Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна в размер на 1,6 млрд. лв. Това стана ясно по време на подробния отчет на служебният премиер Огнян Герджиков за свършеното от кабинета по времето на управлението му.

Герджиков започна с Министерството на здравеопазването, за което посочи, че е постигнало съгласие с БЛС и е сключен НРД за 2017 г., както и че се е въвело електронното здравеопазване у нас. „Смятам, че е по-добро от пръстовите отпечатъци“, заяви той, цитиран от "Фокус".

За МВР той отчете, че e билa възстановена връзката на министерството с гражданите по местоживеене. „До всяка самостоятелна сграда беше изпратено информационно писмо за контакти с районните полицейски инспектори. До 20 април броят на регистрираните престъпления е намалял с 12%, като убийствата намаляват с 23%, грабежите с 16%, кражбите по домове и офиси с 20% и кражбите на МПС с 30%“, обясни Герджиков.

При Министерството на финансите изцяло е била подготвена нова услуга за електронно подаване на най-често използваните три декларации за местни данъци и такси. „Към 25 април събраните приходи са с 5,9% повече спрямо същия период на предходната година. Това са 238,9 млн. лв. повече. До 25 април приходите в Агенция „Митници“ бележат ръст от 16,1% или 385,7 млн. лв. повече спрямо същия период за 2016 г. Намалял е и броят на общините с финансови затруднения“, допълни премиерът. При Министерството на труда и социалната политика над 51 млн. лв. са били осигурени на за великденски добавки и над 220 млн. лв. за разходи, свързани с военноинвалидите и ветераните от войните. Облекчила се е и административната процедура за получаване на месечни помощи за деца с трайни увреждания. Отчетен е и 1,95% спад на безработицата спрямо същия период през 2016 г.

За Министерство на образованието и науката Герджиков посочи, че е бил публикуван за обществено обсъждане проект на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. По думите му целта е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии и да се възстанови международният научен авторитет на страната ни.

За Министерство на земеделието и храните Герджиков посочи, че е бил одобрен списък с храните, обект на хранително банкиране. „Бе осигурена възможност на нуждаещите се да получават безвъзмездно хранителни стоки, а дарителите на тези продукти да бъдат облекчени данъчно. Създадени бяха оптимални условия за провеждане на кампания 2017 г. по директните плащания. За периода от 27 януари, откакто встъпихме, до 15 април, бяха изплатени над 127 млн. лв. субсидии по схемите и мерките за директни плащания и над 89 млн. лв. за развитие на селските райони“, коментира той.

Премиерът посочи, че при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е било подобрено изпълнението на графика за движението на влаковете, което е постигнато чрез по-добра организация на подвижния състав и без използване на допълнителен финансов ресурс. „Постигнато е и съгласие с кредиторите на БДЖ за разсрочване на задълженията им. Предприети бяха действия по подготовката и стартиране на процедури за наемането на електромотрисни влакове и ремонт на наличен тягов подвижен състав. Представено бе официално инвестиционно намерение, връчен от Китайската корпорация за железопътен подвижен състав, която е една от най-големите индустриални концерни в световен мащаб. Обсъдено бе изграждането на нови жп връзки към индустриалните мощности, което ще доведе до икономически ползи за железниците и бизнеса“, заяви Герджиков. Той добави, че е била спряна и процедурата за концесия на софийското летище, за да се даде възможност на сериозни инвеститори да кандидатстват по световно възприети стандарти за такива обществени поръчки.

За Министерство на икономиката Герджиков допълни, че България се е присъединила към европейската рамка на платформите за дигитална индустрия, въведени в 12 държави-членки и е декларирала готовността си за приемане на национална платформа. „Разработена е концепцията за цифрова трансформация на българската индустрия“, заяви той.

Относно Министерство на енергетиката премиерът обясни, че са били предприети поредица от мерки за оптимизиране на финансовите потоци. „Постигната е финансова и техническа стабилизация на сектор „Енергетика“ с общ финансов ефект на стойност над 120 млн. лв. Само от лихви и неустойки по концесионни договори са събрани 1,208 млн. лв. Събираемостта от концесионни такси отбелязва 23% ръст спрямо същия период на миналата година. Само за първите 3 месеца на 2017 г. от концесии в бюджета са постъпили 27,7 млн. лв. при очаквани за цялата година 34 млн. лв. С моя заповед беше формирана междуведомствена работна група, която да извърши проучване и анализ за подготовката на позиция по делото на ЕК срещу „Газпром“, коментира Герджиков и добави, че по инициатива на министъра на енергетиката, който е представил доклад пред МС, е били организирано негово изслушване по темата и в НС.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.6448
 • GBP
  1
  2.29719
 • RUB
  100
  2.25556
 • JPY
  100
  1.49998
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  902.95
  863.16
 • Litecoin
  1
  235.82
  225.51
 • Ethereum
  1
  4006.51
  3831.50
 • Bitcoin
  1
  66791.86
  63867.32
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички