Списъците на синдиците на банка в несъстоятелност ще се обявяват в Търговския регистър


Списъците на синдиците на банка в несъстоятелност ще се обявяват в Търговския регистър

2118

Всички списъци, които синдиците изготвят и са важни за кредиторите на банките, ще се публикуват в Търговския регистър. Това гласят промени на в Закона за банковата несъстоятелност, приети на първо четене в Народното събрание.

За броени минути с пълно единодушие от 123 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" депутатите одобриха измененията, предаде БГНЕС.

Промените са внесени от Менда Стоянова и депутати от бюджетната комисия, като подписа си под законопроекта са сложили депутати от ГЕРБ, БДЦ, АБВ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БСП.

Според вносителите, предложените промени са насочени към използването на съвременните технологии и в частност функциониращата система на Търговския регистър за създаване на механизъм за по-бързо информиране на вложителите и другите кредитори на банка в производство по несъстоятелност за обстоятелствата, които са свързани с упражняването на правата им като кредитори на банката.

"Предвиденият... механизъм на уведомяване на кредиторите на банка в производство по несъстоятелност за съдържанието на списъка на приетите вземания, списъка на кредиторите, чийто вземания са оспорени, изготвянето на решенията на синдика по възраженията срещу списъка и съдържанието на сметката за разпределение чрез обявление в електронния търговски регистър дава възможност на голям брой лица, включително такива, които пребивават в чужбина, да се запознаят с посочените актове и документи в кратък период от време", се казва в мотивите към законопроекта.

С предлаганите промени се цели и създаването на нова процедура по оповестяването на списъците на кредиторите на банка в производство по несъстоятелност и съответно процедура по провеждане на разглеждането на възраженията на кредиторите срещу включване или невключване на вземания в списъка. Депутатите считат още, че с промените ще се даде възможност да се съкрати времето, което принципно би било необходимо за индивидуалното уведомяване на голям брой кредитори и по-този начин да се постигне реално ускоряване на производството. Предвидена е нова процедура по разглеждане на възраженията срещу списъка на приетите вземания.

Въвежда се и явно гласуване при вземането на решение за отнемане на правото за извършване на независим одит и за лишаване от правото да се упражнява одиторска дейност. С цел по-голяма прозрачност при вземането на решенията се предвижда начинът на гласуване - "за" или "против" на всеки един член, както и неговите мотиви да се отразяват в протокол и да се публикуват на интернет страницата на комисията.

Предвижда се още правилата, процедурите и плановете за контрол на качеството на дейността на регистрираните одитори да се разработват съвместно от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители, като по този начин се цели пълноценно изпълнение на съответните надзорни правомощия на двата органа съгласно компетенциите им.

С цел "спазване на фундаменталните принципи за независимост и обективност на регистрирания одитор и специализираното одиторско предприятие при извършването на ангажименти за независим финансов одит на годишните финансови отчети на предприятия, осъществяващи дейност от обществен интерес според депутатите е необходимо въвеждането на период, след изтичането на който да бъде извършена ротация. "Ротацията ще спомогне за запазване и повишаване на качество на дейността на регистрираните одитори и специализираните одиторски предприятия при осъществяването на ангажименти за независим финансов одит на предприятия, които са с висока обществена значимост, което ще допринесе и за повишаване на сигурността в търговския оборот", се посочва още в мотивите на законопроекта.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.62606
 • GBP
  1
  2.26283
 • RUB
  100
  2.20528
 • JPY
  100
  1.5211
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  893.56
  854.24
 • Litecoin
  1
  323.60
  309.45
 • Ethereum
  1
  2693.58
  2575.91
 • Bitcoin
  1
  85752.57
  82007.10
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички