Стоянова: Опозицията бавеше приемането на бюджета и дразнеше


Стоянова: Опозицията бавеше приемането на бюджета и дразнеше
Снимка: БГНЕС

2358

Опозицията се опита да бави дебата за приемането на бюджета и да дразни управляващите с дълги изказвания. Това посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод среднощните дебати при гласуването на парите на държавата. Бюджет 2018 бе приет късно снощи.

БСП имаха действително много предложения, а в зала са се изказвали 10 пъти повече - по 6-7 човека, коментира Стоянова и даде пример с това, че депутат дори е чел предложението на вносителя министерски съвет, само и само да запълни времето.

Има 2,5 млрд. повече разходи от планираните за предната година и много сектори ще го усетят, каза тя. Най-много пари отиват в образованието, здравеопазване и сигурност, както и социалната сфера.

„В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители”, коментира Стоянова и добави, че в случая с парите на БАН трябва не само да има пари, но и да има реформи. „Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциала на учените и да се получи максимален ефект”, добави тя.

По повод парите за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски” финансистът уточни, че БСП не са спазили парламентарната процедура и са търсили повод да заявят, че не се дават пари за паметници на културата. „В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа”, посочи тя.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички