Съдът отмени постановлението за минималната работна заплата от 460 лв.


Съдът отмени постановлението за минималната работна заплата от 460 лв.
Снимка: iStock/Guliver

3085

ВАС отмени Постановление на Министерски съвет, с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв.

Делото се образува по повод на жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации.

Със свое решение от 17.05.2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет (МС) № 22/26.01.2017 г., с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв.

Делото се образува по повод на жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации (Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България), съобщиха от съда.

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, тъй като цитираното постановление е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта (в предвидените нормативни срокове) с представителните работодателски организации.

Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него. Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство.

Припомняме, че преди дни една от работодателските организации - АИКБ, отново настоя за премахване на минималната работна заплата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички