Томислав Дончев: Няма опасност да загубим европари


Томислав Дончев: Няма опасност да загубим европари
Снимка: БГНЕС

2250

Няма опасност България да загуби европейско финансиране. Това е мнението на вицепремиера Томислав Дончев, изразено пред БНР.

Той коментира опасенията на опозицията и служебния кабинет, които на няколко пъти казваха, че заради проблеми в някои програми Брюксел може да спре финансирането им. „В средата на програмния период е много рано да говорим за загуба на средства", заяви Дончев.

„Това вероятно е някакъв остатъчен травматичен рефлекс от 2009 г. „Мине се, не мине, все някой плаши какво ще ни спрат и какви ужасии ще последват от това, какво сме усвоили и какво не сме усвоили. На фона на всички самоунизителни коментари, които бяха правени през годините, приключихме стария програмен период с почти 98% плащания, което е нелош резултат дори за стара държава-членка. Системата натрупа доста опит и България вече знае какво прави“, каза вицепремиерът.

Той коментира и президентското ветото върху Закона за концесиите, което доведе до стартиране на наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. „Не можах да разбера какви са на концептуално ниво притесненията на президента относно Закона за концесиите“, коментира Дончев. Според него няма смисъл законът да се пише наново, защото старият закон е продукт на половингодишна работа на широк кръг експерти.

Вицепремиерът определи духа на закона като добър и съответстващ на нуждите. „Голяма част от коментаторите не познават логиката на концесиите като вид процедура, при която държавата не губи собственост, голяма част от коментаторите не са чели и стария закон, има много политически спекулации например за така наречените "вечни концесии", каза вицепремиерът.

Според него следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. По всяка вероятност това ще бъде Мария Габриел.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички