Манолова поиска намаляване на таксите на частни съдебни изпълнители


Манолова поиска намаляване на таксите на частни съдебни изпълнители
Снимка: БГНЕС

2534

В НС днес омбудсманът Мая Манолова, представители на граждански организации и адвокати внесоха предложения за промени в закони, предаде БГНЕС.

Приготвила съм няколко жалби от вчерашната ми поща от граждани, потърпевши от монополни дружества и частни съдебни изпълнители, заяви Манолова на брифинг в парламента и прочете няколко от тях. Една от тях е гражданка от Пловдив с две деца, чийто апартамент в края на миналия месец е продаден на публична продан и семейството остава на улицата, без да може да се защити. Предлагаме два варианта за призоваването- първият е премахването на призоваването чрез залепване, което предполага промени в чл. 417, посочи Манолова.

Предлагаме да се даде възможност на длъжниците на банки да възразяват срещу това производство. Защото при по-дълъг съдебен процес ще се натоварят длъжниците. Предлагаме още длъжниците да могат да обжалват оценките на недвижимите си имоти, а таксите на ЧСИ-тата да бъдат намалени, добави тя.

„Винаги съм била категорична, че целият чл. 417 от ГПК трябва да отпадне, защото дали кредиторът ще е банка или друг аристократ на Темида, който съди по бързия страната по договора си, условията са едни и същи”, заяви пред БГНЕС член на групата, която работи в омбудсмана, адвокат Десислава Филипова.

Истината е, че съденото лице не присъства в един състезателен и равнопоставен процес, добави тя. Категорично тази част от закона, специално чл. 417 от ГПК, е изкован от задкулисието в тъмнината на парламента, отбеляза адвокатът. Но с нашия законопроект предвиждаме банките да нямат тази привилегия да съдят клиентите си по този ред и предвиждаме мерки спрямо тях. Смятам, че един ден трябва да се вземат по-радикалните мерки, но за мен в този случай,ако бъдат приети промените, ще се решат най-масовите проблеми на потребителите, каза Филипова. Предлагаме поправки в ГПК, предвидени са промени и в устройствения закон на ЧСИ-та, увеличава се размера на наказанията им, тъй като в момента има предвидена глоба от 100 лв. , което е смешно, тъй като се извършват измами за стотици хиляди лева, коментира тя.

Стопираме възможността за малък дълг да се запорират имоти, създава се съразмерност и длъжникът да може да пренасочи изпълнението върху , съразмерни на дълга, за да не става кон за кокошка, обясни адвокат Филипова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички