Трето дружество за електронни пари получи лиценз от БНБ


Трето дружество за електронни пари получи лиценз от БНБ
Снимка:

3826

В България вече ще оперира още едно дружество за електронни пари. Днес Управителният съвет на Българската народна банка издаде лиценз за извършване на тази дейност на „Кредибул” ЕАД.

"БНБ установи, че са налице съответните изисквания, необходими за издаване на лиценз.

„Кредибул“ ЕАД притежава лиценз от 15 януари 2015 г., издаден от Управителния съвет на Българската народна банка, за извършване на дейност като платежна институция, предоставяща платежни услуги по чл. 4, т. 4, буква „б”, и т. 5 от ЗПУПС за изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит, и за издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с платежни инструменти", заявява се в съобщението на банката.

Така "Кредибул" става третото дружество за електронни пари в България. Другите две са "Интеркарт файнанс" и "Транзакт Юръп", сочи справка в регистъра на БНБ.

Съгласно дефиницията в закона електронни пари са парична стойност, съхранявана в електронна, включително магнитна форма, която представлява вземане към издателя на средството и която се приема от физическо или юридическо лице, различно от издателя на електронните пари.

За да получат одобрение от регулатора, кандидатите трябва да покрият редица изисквания, сред които начален капитал не по-малък от 700 хил. лв. и условие, че собственият им капитал трябва да е в размер на 2% от средната стойност на електронните пари в обращение.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички