Велев: Няма да преговаряме за осигурителните прагове, преди да се разберем за заплатите


Велев: Няма да преговаряме за осигурителните прагове, преди да се разберем за заплатите
Снимка: БГНЕС

2483

Докато не се разберем за минимална работна заплата, ние преговори няма да водим за минималните осигурителни прагове. Това обяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Минималната работна заплата трябва да се договоря за икономически дейности, каза Велев в ефира на Нова телевизия. Според него не може да има еднаква заплата за всички, като посочи, че не става дума за висшисти или не.

Велев влезе в разгорещен спор с председателя на КНСБ Пламен Димитров за нуждата или не от въвеждане на минимална работна заплата за завършили висше образование. 

Димитров заяви, че трябва да се приеме закон, с който да се гарантира минимална работна заплата за висшисти от 690 лв. Велев се противопостави на тази идея като попита защо това да се регламентира, като и в момента реалният бизнес плаща толкова.

Всяко едно регулиране на пазара на труда води към бягство в сивия сектор, каза Велев. Той посочи, че има нужда от инженери, но има повече свободни места в университетите отколкото завършващите средна образование. Според него се учи това, от което бизнесът няма нужда. 

При нас има много висшисти, които работят като продавач-консултанти, каза още Велев. "Трябва да се насърчат младите, за да започнат да се образоват. Не може всеки да взима просто така 690 лв., защото е завършил висше", смята Велев.

Според КНСБ минималната заплата за висшисти трябва да е 1,5 пъти по-висока от нормалната. Това означава, че ако от 2017 г. минималното възнаграждение стане 460 лева, както предвижда средносрочната програма на финансовото министерство, за висшисти тя трябва да е 690 лв. Димитров обясни, че въпросът е поставен за разглеждане от управляващите.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички