Доларът отстъпи част от печалбите преди края на заседанието на Фед


Доларът отстъпи част от печалбите преди края на заседанието на Фед
Снимка: Thinkstock

2218

Доларът се отдалечи от 11- годишното дъно спрямо кошница от валути, след като слабите данни за разходите и някои разочароващи данни за корпоративните печалби, породиха съмнение относно това доколко оптимистични са икономическите перспективи на САЩ.

Инвеститорите прибраха печалбите от скорошния ръст на щатската валута преди края на заседанието на Фед по- късно днес, тъй като смятат, че централната банка може да приеме по- миролюбив тон поради скорошния спад в цената на петрола.

Доларовият индекс записа най- големия си спад от началото на октомври до сега, падайки до 94.010, като се отдалечи значително от 11- годишния връх на 95.481, достигнат в петък.

Спрямо йената, доларът остана без съществена промяна на 118.13, но под върхът от миналата седмица на 118.80 йени.

Еврото поскъпна до 1.1340, продължавайки възстановяването си от 11- годишното дъно на 1.1098, достигнато в понеделник.

Все пак доларовият индекс все още е на печалба от 4% от началото на годината и от почти 18% от юни до сега, тъй като инвеститорите залагаха, че тази година Фед ще започне да повишава лихвените проценти поради стабилното икономическо възстановяване на САЩ.

До данните от вторник показаха, че поръчките на капиталови стоки, несвързани с отбраната и с изключение на въздухоплавателните средства, данни, които се явяват заместител на планираните бизнес разходи, неочаквано са спаднали за четвърти последователен месец през декември.

Това маркира най- голямата низходяща серия от 2012, подхранвайки притесненията, че забавящият се световен растеж и ниските цени на петрола подкопават бизнес разходите в САЩ, които от своя страна се разглеждат като един от най- светлите дялове на световната икономика.

Макар останалите данни като потребителските разходи и продажбите на жилища да бяха по- стабилни, търговците започват да изпитват притеснения, че от Фед може да станат по- предпазливи в насоките си за повишаването на лихвените проценти, предвид факта, че падащите цени на петрола охлаждат инфлационния натиск.

Златото остана стабилно над 1 290 долара преди края на заседанието на Фед

Спот златото остана без съществена промяна на 1 290.47 долара за тройунция, след като поскъпна с почти 1% във вторник.

Американските фючърси върху злато с доставка през септември също останаха без съществена промяна на 1 292.80 долара за тройунция.

По- късно днес, след приключването на двудневното си заседание Комисията по отворените пазари към Фед ще направи изявление. Повечето анализатори смятат, че разочароващите корпоративни печалби и неочакваният спад при поръчките на дълготрайни стоки през декември може да намали очакванията за масово очакваното увеличение на лихвените проценти към средата на годината.

Разходите за бизнес инвестиции в САЩ също се понижиха за четвърти пореден месец през декември, което е знак, че забавящият се световен растеж може би се отразява на икономиката на САЩ.

Вносът на Китай от Хонг Конг през 2014 е спаднал почти с една трета, след като апетитът на най- големият консуматор на метала в света намаля след рекордните покупки през предишната година.

Златото е изправено пред година на загуби през 2015, тъй като САЩ се приготвят за първото увеличение на лихвените си проценти за последното десетилетие. Всяко увеличение на лихвените проценти би повишило алтернативната цена на притежаването на нелихвоносни активи като златото, като същевременно би повишило цената на долара.

Проучване сред 38 търговци и анализатори показа, че според тях спот цената на златото, която приключи 2014 година без съществена промяна, след като през 2013 прекъсна 12- годишния бичи тренд, ще достигне 1 234 долара за тройунция, реализирайки загуба от 3%.

Паладият отново е на път да изпревари златото през 2015, като очакванията са цената му да нарасне  с 6%, въпреки че групата на благородните метали изпитва затруднения да поскъпне, показа отделно проучване.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички