Йената получи подкрепа, а високо доходните валути удар от данните от Китай


Йената получи подкрепа, а високо доходните валути удар от данните от Китай
Снимка: Thinkstock

3553

Йената е стабилна, а високо доходните валути отслабнаха заради опасенията за състоянието на китайската икономика, които допълнително влошиха настроенията след разпродажбите на Уолстрийт.

Инвеститорите купуваха предлагащата сигурност йена още в петък след данни показали забавяне на американската икономика през последното тримесечие, което доведе до нови дъна при доходността на държавните облигации. В неделя стана ясно, че фабричния сектор в Китай неочаквано се е свил през януари за първи път през последните две и половина години и това усили покупките на йени.

Мрачните нотки са още по-големи заради нарастващите опасения на Уолстрийт за корпоративните печалби и Гърция, която все още не е убедила Европа да приеме ново споразумение за дълга.

Въпреки, че няма нова причина за разпродажби на еврото, няма и причина за негови покупки, което води търговия на валутата на нива около 1.13 срещу долара.

Пазарът обаче наказа високо доходните валути, имайки предвид важността на Китай като основен пазар за много изнасящи ресурси икономики като тази на Австралия. Скорошното изненадващо намаление на лихвите на Канадската централна банка и песимистичния тон на Новозеландската централна банка също държат купувачите на тези валути настрани. Дори ръста на петрола с 8% в петък не помогна много на канадската валута, която е на шест годишни дъна срещу южния си съсед на нива около 1.28.

Анализатори предполагат, че Австралийската централна банка ще е следващата, която ще влезе в режим на облекчения. Тя има редовно заседание във вторник и прогнозите са, че или ще намали лихвите с 25 пункта до 2.25% или ще положи основите за такова действие през следващите месеци. Имайки предвид тези обстоятелства, спекулантите натрупаха огромни къси позиции в австралийския долар, който се срина миналата седмица до шест годишно дъно от 0.7720 срещу американския си съименник.

Златото стабилно при несигурността около световната икономика

Златото е стабилно днес на нива около 1280 долара, след като отчете най-голямо месечно повишение за последните три години. То се дължеше на нестабилните перспективи пред световната икономика, които запазиха привлекателността на жълтия метал предлагащ сигурност.

Данни от уикенда показаха, че фабричния сектор в Китай се е свил през януари за първи път след 2012. Цифрите идват след доклад в петък разкрил, че БВП на САЩ е отбелязал значително забавяне през последното тримесечие.

Спот цената на златото нарасна с 2% в петък и така завърши януари с покачване от 8.4%, което е най-големия месечен ръст след януари 2012.

БВП на САЩ се е забавил до ръст от 2.6% на годишна база спрямо 5% през третото тримесечие. Слабите бизнес разходи и по-големия търговски дефицит са компенсирали най-бързото увеличение на потребителските разходи след 2006.

Китайският фабричен сектор неочаквано се е свил през януари за първи път след две години и половина, а фирмите очакват и още по-голямо влошаване в бъдеще. Това увеличи очакванията, че централната банка ще предприеме мерки, за да предотврати по-рязко забавяне.

Стабилността на златото дойде и от силните парични потоци към фондовете. Активите на SPDR Gold Trust, най-големия в света фонд за търговия със злато, нараснаха до най-високи нива след средата на октомври.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички