Москов: Ваксината е френска, а не турска


Москов: Ваксината е френска, а не турска
Снимка: БГНЕС

6487

Няма турски ваксини, няма промоционална. Ваксината, с която са ваксинирани децата, е "Пентаксим" и тя е френска. Същата е внесена от Турзция, но не от българския представител, защото не се е явил. Така започна разговорът по темата с ваксините "Пентаксим" и "Еувакс" Б в студиото на bTV с министъра на здравеопазването Петър Москов, съобщава Actualno.com.

Москов показа пред камерата документ, за когото твърди, че е документът за освобождаване от отдела за качество на продукта на "Санофи Пастрьор", където пише, че производителят е "Санофи Пастьор" с адрес в Лион. Това включва че контролните тестове, допълни още здравният министър. Няма турска ваксина, има същата френска ваксина, която България успя да има, беше тезата му.

Здравният министър твърди и, че съществува официален документ от ИАЛ, че ваксината "Пенаксим" има разрешително и от европейската лаборатория. Той обаче не носеше съответния документ и съжали, че не може да го покаже на зрителите.

На въпрос дали е извършен анализ на ваксините "Пентаксим" и "Еувакс Б", Москов отговори: "Аз няма да се занимавам различни хиени в електронни сайтове, които срещу 50 лв. може да направят всичко."

Москов допълнио още, че това е ваксината, която е гарантирал на собствените си приятели. "Не смесвайте нарушаването на нечий икономически интерес и политическата атака със сигурността на ваксините", каза той

Здравният министър уточни още, че не става въпрос на сглобяване, а за напълване в спринцовка.

Мен ударът серщу мен не ме притеснява, аз от първия ден съм подложен на това. Първият начин да направиш една система ефективна е да врътнеш кранчето, много икономически интереси са нарушени и още нещо, защото атаката е политическа – свързана с доказването на това че Реформаторският блок не е възможен и самите инициатори се поуплашиха, защото осъзнаха, че между тях има хора с морал, допълни министърът на здравеопазването.

Припомняме, че на 20 януари Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Република Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации.

Тогава ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината Еувакс Б не е разрешена за употреба в страната, съобщават от прокуратурата.

Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички