4 мултинационални компании бяха изслушани от евродепутати за данъчните им задължения в ЕС


4 мултинационални компании бяха изслушани от евродепутати за данъчните им задължения в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

6396

Международните компании Google, Apple, Inter-IKEA Group и McDonald's са "за" повече яснота и сигурност по отношение на данъчните им задължения в Европейския съюз. Те обаче са притеснени от административни разходи и не биха искали информацията за данъчните им плащания да бъде публично оповестена. Това казаха представители на компаниите по време на публично обсъждане в специална комисия по въпросите на данъчното регулиране в Европейския парламент, съобщават от институцията.

Международните корпорации изказа своите виждания за предложеното законодателство за корпоративния данък. 

Евродепутатите искаха да научат какви са вижданията на мултинационалните корпорации по отношение на предлаганата европейска директива срещу изкуственото намаляване на данъчната основа и преместване на печалбата (Base Erosion and Profit Shifting) или т.нар. анти-BEPS, което идва след споразумение на ниво Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и Г-20.

Очакваната обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (CCCTB) и специфичните данъчни структури на компании също бяха подложени на дебат в ЕП. 

Няколко европепутатите разкритикуваха Google, че плаща твърде малко данъци в страните членки на ЕС. Те обаче заявиха, че сделката на компанията с данъчните служби във Великобритания, където Google ще плати 130 мил. паунда в неплатени данъчни задължения и ще плаща повече в бъдеще, показва, че технологичната корпорация е етично на правилния път. От Google обаче са сериозни резервирани към предлаганата от ЕК обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД). По думите на Адам Коен, оглавяващ въпросите на икономическата политика на Google, това нововъведение ще увеличи разходите за компанията заради нуждата от създаване на отделно представителство във всяка европейска страна. Това противоречи на принципа на единния пазар, добави той. Ефективната данъчна ставка, която плаща Google глобално, е 19%, като за ЕС като цяло тя е 20%, посочи още Коен.

"Apple плаща най-много данъци в света. През 2015 г. ние платихме глобално 13,2 млрд. долара под формата на данъци, което е ефективна данъчна ставка от 36,4%", заяви представител на компанията пред евродепутатите в отговор на въпрос за данъчната организация на Apple и започнала проверка от еврокомисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер. От технологичната компания обаче не бяха готови да разкрият данните за данъчните си задължения в ЕС и Ирландия. "Това е конфиденциално. Когато обявяването на задълженията по страни бъде задължително, ние, разбира се, ще го направим", казаха от Apple. Производителят на iPhone, както и Google, плаща по-голямата част от данъците в САЩ, където се намират по-голямата част от служителите им. 

Вицепрезидентът на европейските операции на McDonald's Кати Кърни приветства anti-BEPS предложението, заявявайки, че ще създаде по-ясен, по-опростен и съвместим международен данъчен режим. Тя заяви обаче, че от McDonald's са притеснени, че това ще доведе до едностранни подходи, ако BEPS директивата не е цялостно хармонизирана. "Идеята трябва да е да се премахват търговски бариери, а не да се създават нови", каза Кърни, добавяйки, че и McDonald's не подкрепя публичното оповестяване на данъчните задължения по страни. "Информацията трябва да е конфиденциална между данъчните власти и да не бъде обществена. Това може да навреди на конкуренцията", каза представителят на международната вериха за бързо хранене.

Същевременно главният изпълнителен директор на Inter-IKEA Group Сьорен Хансен беше критикуван от групата на Зелените в ЕП, които представиха данни, според които компанията е избягвала данъчни плащания чрез операции през Холандия и Лихтенщайн. Хансен заяви, че някои от допусканията, на чиято база е напревен представения от Зелените доклад, са неверни. Директорът на IKEA заяви също така, че ще представи писмена оценка на изследването. Той заяви още, че предложеното анти-BEPS законодателство трябва да бъдат приведени в съответствие в и извън ЕС, както и, че бюрокрацията трябва да се избягва. Един механизъм за бързо уреждане на спорове, ще бъде много добре дошъл, каза още той.

През март 2011 г. Европейската комисия предложи въвеждането на обща система за изчисляване на данъчната основа на дружествата, осъществяващи дейност в ЕС. Тази инициатива има за цел значително намаляване на административната тежест, на правната несигурност, както и на разходите за привеждане в съответствие, които фирмите в ЕС трябва понастоящем да понесат, когато определят своите облагаеми печалби според изискванията на 27-те различни национални системи. По оценки на ЕК от 2011 г. ОКООКД ще спестява на европейските фирми ежегодно 700 млн. евро.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички