Основателят на IKEA носи само дрехи втора употреба


Основателят на IKEA носи само дрехи втора употреба
Снимка: Twitter

4677

Ингвар Кампрад, основател на веригата IKEA, не случайно е познат като милиардера-скъперник. Според нов документален филм за него на шведската телевизия TV4 той носи само дрехи втора ръка.

„Не нося нищо, което не е купено от битак. По този начин искам да дам добър пример”, заяви в лентата Кампрад, според когото това отношение му е помогнало да превърне IKEA в една от най-разпознаваемите търговски марки в света.

„В природата на човек от Смаланд е да бъде стиснат”, допълни пенсионираният предприемач, визирайки родния му регион в Швеция.

Скромните му потребителски навици са били обект на множество новинарски заглавия през годините. През 2008 г., той заяви пред шведски вестник, че похарчените 22 евро при фризьор в Холандия далеч са надвишили бюджета му за подстригване.

„Обикновено се подстригвам, когато пътувам до страна от Третия свят. Последният път беше във Виетнам”, заяви тогава Кампрад.

През 1973 г. той мести компанията си от Швеция в Дания заради по-ниските данъци. По-късно поради същата причина прехвърли бизнеса си в Швейцария.

От 2010 г. насам Кампрад постепенно се оттегля от семейната компания, за да прехвърли управлението ѝ изцяло към 3-мата му синове, а през 2014 г. се върна да живее в Швеция.

Състоянието на Ингвар Кампрад се оценява на около 610 милиарда крони или 65,5 милиарда евро. Трудно е да се изчисли точната сума, тъй като не е ясно какво притежава самият той и какво децата му в семейната фондация, базирана в Лихтенщайн – една от европейските страни с най-големи данъчни облекчения.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички