Бюджет 2016 г. беше приет след 16 часа на дебати


Бюджет 2016 г. беше приет след 16 часа на дебати
Снимка: БГНЕС

2509

След близо 16 часа дебати Народното събрание прие Бюджет 2016. В последните няколко часа народните представители обсъждаха какъв да е размерът на дълга за догодина и размерът на детските надбавки.

При обсъждането и гласуването бе прието максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 5,3 млрд. лв. В рамките на това ограничение може да бъде поет нов държавен дълг за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие.

Максималният размер на държавния дълг към края на 2016 г. не може да надвишава 26,6 млрд. лв., гласуваха депутатите. Не беше прието предложението на Янаки Стоилов от "БСП лява България" числото да бъде 23,5 млрд. лв., предаде БГНЕС.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи от парламентарната трибуна, че в следващата година не трябва да се изпада в ситуацията от 2014 г., когато не е имало ликвидни буфери в бюджета и неблагополучията във финансовата система, в случая фалитът на КТБ, са ни поставили пред ликвидна за бюджета криза. „На мен най-много ми се иска числото 5.3 милиарда лева да не бъде достигнато”, коментира Горанов и допълни, че е необходимо в следващата година да бъде предвиден ликвиден буфер, ако се наложи.

Бюджетът предвижда увеличение с 2 лева на детските надбавки като парите вече няма да се дават на дете, а на семейство. За първо дете детските са 37 лв., при две деца 85 лв., за три деца 130 лв., при четири 140 лв. За всяко следващо дете държавата ще плаща по 20 лв.

От средата на следващата година средномесечният доход на член от семейство се вдига от 350 на 400 лв., което ще позволи на още семействата да получат детски.

Отхвърлено беше предложението да се замразят заплатите на депутатите, на президента, министерства и областните управители. Депутатите си оставиха субсидията от 11 лв. за получен действителен глас и не одобриха тя да бъде намалена на 6 лв

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички