Депутатите обещано не орязаха привилегиите на служителите на МВР


Депутатите обещано не орязаха привилегиите на служителите на МВР
Снимка: БГНЕС

2489

Точно както беше обещано, параграфи 9 и 10 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина бяха отменени с огромно мнозинство. Това бяха параграфите, заради които полицаите излязоха на масови протести в цялата страна преди около месец, припомня Actualno.com.

Всяка парламентарна група, с изключение на АБВ и "Атака", беше внесла предложение параграфите да отпаднат. Логично в пленарна зала параграфите отпаднаха - с пълно единодушие от 118 гласа "за". Изказвания нямаше, след като и председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова си каза: "Айде бе, сега и изказвания".

Всъщност отпаднаха още параграфи 11, 12, 13, 14, 15 и 16. Всички те касаеха орязвания на привилегии на различни подсектори от сектор "Сигурност" - за военните, за Национална служба за охрана (НСО), за Държавна агенция "Разузнаване", за служителите в затворите и за служителите от Националното бюро по СРС-тата.

Какво отпадна

Параграф 10 се отнасяше до служителите на МВР, а параграф 9 – за тези в ДАНС. По същество се предвиждаше не повече от 5 пълни брутни заплати обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение на служители от МВР и ДАНС, а не 20 специално за МВР, както си остана. Освен това при прекратяване на трудовото правоотношение заради здравословни причини за служител в системите на МВР, НСО и при военните с поне 10 години стаж щяха да се дават най-много 10 месечни заплати, а не 15. При спиране на работа в системите на МВР, НСО и при военните заради здравословен проблем, служителите с под 10 години стаж щяха да вземат 5 месечни заплати, а не 10, както остава сега.

Специално за ДАНС беше предвидено при прекратяване на трудовото правоотношение да се дават 50% обезщетение за всяка прослужена година от най-много 10 брутни месечни възнаграждания. Сега нивото остава 75% при най-много 15 брутни заплати.

За системата на МВР, както и за тези на ДАНС, НСО, военните и разузнаването, се предвиждаше още да бъде намалена годишната отпуска - от 30 дни на 20 дни. За полицаите нямаше да се дават до 12 допълнителни дни отпуск за извънреден труд, щеше да отпадне и плащането за прослужен стаж. Поправката за плащането заради стаж и ранг беше направена и при ДАНС. Отпадаше и безплатното пътуване в градския транспорт при изпълнение на служебни задължения за всички служители в системата на МВР, с изключение на служители на полицейските органи и пожарникарите.

Реформата в МВР

При големите полицейски протести беше постигната договорка между полицейските синдикати и управляващите реформата да става след предварително обсъждане. Най-важният етап от реформата в МВР е категоризацията на труда – всички привилегии, които сега остават, да се отнасят само към служителите от първа категория труд. Това означава полицаите и пожарникарите „на терен”. За всички останали категорията на труд трябва да стане трета и заплащането им да се определя по Закона за държавния служител. Още на първо четене на във Вътрешната комисия на парламента, министър Румяна Бъчварова посочи, че разделянето на категориите на труда в МВР щяло да стане през февруари 2016 година.

Припомняме, че съгласно друг законопроект – директно за промени в Закона за МВР, всъщност има предвидено увеличение на служителите в системата на МВР, които ще са първа категория труд. Става въпрос за служителите от дирекция „Инспекторат” на МВР. Тази дирекция осигурява изпълнението на контролните функции на вътрешния министър в системата на МВР – с други думи административен контрол.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички