България е сред държавите с най-много неправомерно раздадени евросрества


България е сред държавите с най-много неправомерно раздадени евросрества
Снимка: Thinkstock

2733

В България и още седем държави от ЕС не се спазват правилата за възлагане на обществени поръчки. Шест на сто от изчисления процент на грешки, са свързани с нередовни процедури за договаряне на търговете. Това сочи годишния доклад на Европейската сметна палта.

Страната ни е дадена като пример за лоша практика да се плащат пари по програми в земеделието на фирми, които не са отговаряли на изискванията. Става дума за мярката "добавяне на стойност" към земеделските и горските продукти, където според одиторите финансирането не е било конкретно насочено.

Въпреки че критериите за подбор са били определени, те не са били използвани за насочване на подпомагането, тъй като наличният бюджет е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти. Така са платени пари, които надвишават нуждите.

Най-много неправомерно раздадени европари има по програмите за "Икономическо, социално и териториално сближаване", от които се ползват новите членки като България, пише в доклада, цитиран от БНР.

5,7% от разходите изобщо не е следвало да бъдат направени, защото парите не са използвани в пълно съответствие с правилата на ЕС.

Председателят на Европейската сметна палата Витор Калдейра представя основните моменти пред депутатите от комисията по бюджетен контрол в Европарламента в Брюксел.

Докладващият общ процент на усвояване на средствата, все още е твърде нисък, за да се очаква, че всички ще бъдат използвани. Това пише в доклада. Особени проблеми са констатирани в пет държави – България, Гърция, Испания, Румъния и Словакия, където нивата на усвояване на европарите е значително под средното за Европейския съюз. В четири от тези страни общият размер на средствата, които все още не са заявени за плащане от бюджета на Съюза, варират на 15 на сто, или повече от техните годишни държавни разходи.

Евросъюзът трябва да се справи с финансовото изоставане в различни области, за да освободи средства, които да могат да бъдат използвани другаде, където са най-необходими, каза пред евродепутатите в Бюджетната комисия председателят на Сметната палата на Европейския съюз Виктор Калдейра, който призова за преразглеждане правилата и схемите за отпускане на средствата на правителствата. Изслушването продължава и в присъствието на еврокомисаря по бюджета Кристалина Георгиева.

Всяка година Европейската сметна палата извършва одит на приходите и разходите от бюджета на ЕС. Общият размер през 2014 година възлиза на 142,5 млрд. евро, или около 300 евро на всеки гражданин.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички