Цацаров поиска имунитетите на Веселин Марешки, Елена Йончева и още четирима


Цацаров поиска имунитетите на Веселин Марешки, Елена Йончева и още четирима
Снимка: БГНЕС

3537

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на лидера на "Воля" Веселин Марешки, депутата от БСП Елена Йончева и още четирима народни представители, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля" като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия – по-високи цени спрямо другите доставчици, изтъкват още от държавното обвинение.

Спрямо тях тримата по досъдебно производство, започнало в ОП – Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване.

Елена Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери, и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в Специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид”.

Депутатът от БСП Георги Михайлов се разследва за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, докато е бил директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания - София.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ГЕРБ заради неплатени данъци в особено големи размери. Проверката касае периода юни - юли 2015 г., когато в Стара Загора като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС.

Кърчев вече обяви, че ще се откаже доброволно от имунитета си. „Току що разбрах за искането на прокуратурата за сваляне на моя имунитет и веднага ще подам писмено съгласие до председателя на Народното събрание да се случи това. Никога не съм се крил зад този имунитет“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Веселин Марешки пък обяви, че с неговите колеги все още не са взели решение дали доброволно да се откажат от защитата си.

"Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си. Може и да не се откажем, за да видим кои са тези, които искат да ни бъде свален имунитетът. Принципно бях готов да си дам имунитета. Първичната реакция на Кръстина Таскова е, че ние всъщност не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес имунитетът ни да бъде свален", заяви той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички