ЕК: Стоките в Европа ще поскъпнат, ако ТПТИ бъде прието


ЕК: Стоките в Европа ще поскъпнат, ако ТПТИ бъде прието
Снимка: БГНЕС

4120

Цените на стоките в Европа ще се увеличат с 0,3%, ако Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС бъде прието. Това показва проучване, публикувано днес от Европейската комисия.

Според данните приходите на домакинствата се очаква да нараснат средно с между 0,2% и 0,4%.  

„Разочароващ е фактът, че ТПТИ ще доведе до повишаване на цените за потребителите. Това не бяха началните обещания, когато преговорите започнаха преди три години”, коментира Моник Гойенс, директор на Европейската потребителска организация (BEUC).

„Очакваше се по-евтините продукти да са най-голямото предимство за потребителите от търговското споразумение между САЩ и ЕС, но това е вероятно да не се сбъдне. Сега от огромно значение е преговарящите да поставят акцент върху потребителската защита при предстоящите преговори”, допълни тя.

Проучването е част от течащата оценка на въздействието на международния договор върху икономиката, социалното положение на гражданите и околната среда.

ТПТИ е спорно споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС. Основните притеснения на европейците са, че чрез него се занижават стандартите за качество на вносните храни, което ще позволи на Щатите да залеят европейските пазари с ГМО продукти. Крайно притеснителен е и механизмът за арбитражните съдилища, който дава възможност на големи корпорации да съдят държави, ако търговските условия в тях не са им изгодни. 

Преди седмици екоорганизацията Greenpeace публикува документи, разкриващи опасностите от ТПТИ. Макар и САЩ, и ЕС да се опитаха да омаловажат разкритията, преговорите по споразумението навлязоха в застой. Европа и в частност Германия обвини за това Щатите, които не били готови на никакви отстъпки спрямо първоначалните си искания.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички