Христов: Преговорите по ТПТИ и СЕТА трябва да бъдат по-прозрачни


Христов: Преговорите по ТПТИ и СЕТА трябва да бъдат по-прозрачни
Снимка: Pixabay

5499

Договорите със САЩ и Канада не трябва да се сключват, защото облагодетелстват съвсем малък кръг от мултинационални корпорации, докато всички останали ще бъдем губещи от тяхното действие. Това каза Георги Христов, национален представител на кампанията срещу търговските споразумения със САЩ и Канада, пред националното радио.

Той оцени като „добра стъпка, но недостатъчна“ решението на България и Румъния да отложат сключването на споразумение с Канада. 

"Борбата от самото начало е срещу и двете споразумения, защото те и двете де факто не съдържат кой знае какви разлики помежду си. Освен това за споразумението с Канада се говори като за по-малкото братче на споразумението с Америка, защото 42 000 американски компании, които оперират в Европа, имат офиси и в Канада. Така че дори да не бъде подписано американското споразумение, те пак чрез СЕТА ще могат да се възползват от същите клаузи", казва Христов.

По думите му СЕТА е един нов вид договор, който за пръв път в историята на ЕС ще включва негативен списък за публичните услуги, което означава, че абсолютно всяка услуга подлежи на либерализация и това ще отслаби контрола на държавите, ще доведе до навлизане на множество компании, американски и канадски, на пазара. Държавите няма да имат възможност да предоставят публични услуги.

Преговорите по ТПТИ трябва да бъдат много по-прозрачни, категоричен е Христов, а европейските стандарти – защитени.

"В СЕТА никъде не се споменава в 1600 страници принципът на предпазливостта, който е основен в европейското законодателство и който означава, че един продукт, преди да се пусне на пазара, трябва да бъде тестван и да се докаже неговата безопасност например в областта на лекарствата. Сами можете да разберете колко важно е това", коментира още Христов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички