Мария Банева: Не е вярно, че имаме 1 млрд. лева в швейцарска банка


Мария Банева: Не е вярно, че имаме 1 млрд. лева в швейцарска банка
Снимка: БГНЕС

4254

Не е имало еднолични решения в дружествата ни, винаги са се взимали от бордовете на директорите. Това каза Мария Банева, майка на арестувания бизнесмен Николай Банев.

„През годините имах участие в две дружества. Със съпруга ми живяхме дълги години в Хасково, там имаше една фирма, която вече не работи – там бях член на ръководството. Винаги се вземаха решенията колективно. Никъде не може да се намери документ, където аз да съм изтеглила сама средства или да съм налагала някакво мнение”, каза Банева пред bTV.

Тя твърди, че участието ѝ във фирмите на фамилията може да се определи като формално и че е била в ръководството на ТЕЦ – Казанлък, но не приема обвиненията на прокуратурата, че семейството е „обезкостило” дружеството.

Мария Банева отрече твърдението, че има 1 млрд. лв. в швейцарска банка. „На едно от делата Евгения каза, че ще ни арестуват за неща, за които ние не знаем. Ако един лев има, да не говорим за милиард, нека държавата на минутата да ги вземе”, каза майката на бизнесмена.

Тя също така каза, че получава 340 лв. пенсия и че не са богата фамилия. "Даже се чудим как да гледаме децата във Франция, те сега са в един английски колеж. Луксозният живот на Николай и Евгения никога не е бил в такава степен, в каквото се тиражира. Те водят един напълно нормален живот", допълни още Мария Банева

По думите ѝ изказването на Николай Банев, че арестът му ще струва скъпо на държавата (Банев заплаши още, че ще съди страната в Страсбург - бел.ред) и смехът му в съдебната зала са били проява на ирония, защото той не приема обвиненията.

Майката на Николай Банев заяви, че се вижда със сина си при дела и свижданията. Тя допълни, че му е носила в ареста само неща, които са позволени от закона, но не и натурални сокове. В килията на бизнесмена беше открит мобилен телефон, скрит в кутия от натурален сок.

„Това е лека ирония, естествено е той да не приема обвиненията, защото ние, все още чакаме да бъдат доказани тези обвинения чрез факти и документи. Вече на две дела отивам, а аз все още не съм чула един документ, който защитава тезата на прокуратурата”, каза Мария Банева.

„Полимери” не работи, защото има обективни причини, свързани с това, че нямаше суровини, това, че „Лукойл” спря поддаването на химикалите, това, че НЕК дължи пари на предприятието. Няма да говоря в подробности, защото не ги знам”, каза майката на Николай Банов и допълни, че няма нито едно предприятие, управлявано от сина ѝ, което в момента да се развива успешно.

Мария Банева посочи, че е в много добри отношения със снаха си Евгения, която според нея е много образована. „Аз имам желание тя да стане евродепутат, защото арестът не е причината тя да не може да се кандидатира, тя има качества. Вече има хора, които сформираха инициативния комитет, но мисля, че е рано”, каза майката на Николай Банев и допълни, че семейството в финансирало политически кампании. „Първата кампания на президента Георги Първанов, Николай е човек с леви убеждения. Знам, че доста солидно е помагал за кампанията”, посочи още тя.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички