МВФ очаква българската икономика да нарасне с 2,3% през 2016 г.


МВФ очаква българската икономика да нарасне с 2,3% през 2016 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

3817

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда икономически растеж от 2,3% за България през настоящата година. Това става ясно от традиционния доклад на институцията след края на първото тримесечие.

Прогнозата е малко по-висока от януарската - тя бе за 1,9% растеж.

Според Фонда икономиката на еврозоната ще нарасне с едва 1,5% през тази година. Факторите за това са бежанската криза, тероризмът и възможността Великобритания да напусне ЕС. През 2017 година икономиката в еврозоната ще се разрасне с 1,6%, смята МВФ, което отново е намаление от прогнозираните през януари т.г. 1,7%.

В същото време развиващите се държави, които доскоро бяха основни носители на световния растеж, сега показват „тревожни знаци”. Предвиденият растеж на развиващите се икономики е 4,1% за тази година и 4,6 за следващата, като намалението в сравнение с прогнозата през януари е съответно с 0,2 и 0,1% в двата показателя.

„Докато растежът на развиващия се пазар и развиващите се икономики все още има огромен дял в прогнозирания световен растеж през 2016 г., изгледите на различните страни са различни и като цяло по-слаби, отколкото през последните две десетилетия”, пише в доклада.

Причината е спадът в цената на някои блага, свързана най-вече със срива на суровия петрол, намаляването на растежа в инвестициите и в международната търговия.

„В общи линии всички сме заедно и това, което се случва в един регион, влияе и на другите”, заяви икономическия съветник в организацията Морис Обстфелд, като добави, че законодателните власти по света трябва да „действат сега”. Според него трайното забавяне на икономическия растеж може да има „страховити последици” и да направи възстановяването трудно.

Прогнозите варират значително при различните страни. Бразилия и Русия са в дълбока рецесия и МВФ очаква икономиките им да се свият съответно с 3,8 и 1,8% през 2016 година.

Намален беше и прогнозирания растеж на Япония. Очаква се през 2016 година икономиката на страната да нарасне с 0,5%, а догодина да се свие с 0,1%. Прогнозите от януари бяха за 1% растеж тази година и 0,3% през 2017 г. По-мрачните очаквания сега се дължат на увеличението на търговските такси, което ще доведе до спад в харченето.

Трайно повлияна от ниските цени на петрола, икономиката на Саудитска Арабия се очаква да нарасне с 1,2% през 2016 г., което ще е най-слабото ѝ представяне за последните 7 години, и 1,9% през 2017 година. Намалена е и прогнозата за САЩ - от 2,6 на 2,4%.

В другата крайност, прогнозираният растеж на Индия е 7,5%. Увеличена е и прогнозата за Китай, втората най-голяма икономика в света, с 0,2 пункта до 6,5% заради наскоро обявените от правителството планове за стимулиране. Въпреки това очакваните стойности са доста по-ниски от 6,9%-ия растеж на Китай през 2015 година. От МВФ предупреждават, че резкият спад в растежа на страната може да доведе до глобално забавяне. Международната финансова институция отчита, че забавянето на Пекин с „ключови реформи” може да доведе до „турболенция на китайския и глобалния финансов пазар”.

Спадът на цените на благата и стагнацията в световен план, заедно с китайските проблеми и ниската цена на петрола, водят до намаляване на прогнозата за растеж в Африка.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички