Най-мръсен е въздухът в Смолян, Горна Оряховица и Видин


Най-мръсен е въздухът в Смолян, Горна Оряховица и Видин
Снимка: БГНЕС

4526

По предварителни данни за началото на 2019 година Смолян, Горна Оряховица, Видин са градовете с най-мръсен въздух в България. Това заяви екоминистърът Нено Димов по една от най-наболелите теми в ресора си.

Добрич, Варна и Девня обаче излязоха от наказателната процедура на ЕС за мръсен въздух, напомни Димов. По думите му, постоянно се работи за подобряване на качеството на въздуха.

Искаме реални резултати и според новия закон, каза още Димов пред БНТ, като добави, че сега има механизъм, който да оценява какъв е напредъкът. На въпрос обаче колко точно евросредства е усвоила България, екоминистърът отрече, че сме усвоили 1%, но не можа да каже колко точно сме усвоили. Зависи как го гледате, посочи той и даде пример, че с три общини имало сключени договори и това било кажи-речи 50% от ресурса. Отделно ще има до края на месец юни насоки за кандидатстване за 10 общини, посочени като най-проблемни с въздуха, за да купят по-екологичен градски транспорт.

На този етап обаче наказателната процедура от ЕС заради мръсния въздух не може да бъде спряна, защото има още поне 17 града, които не отговарят на стандартите специално за фините прахови частици. Според Димов обаче ЕК била доволна от действията ни и е наясно, че не може всичко да бъде направено веднага и затова Брюксел не продължава процедурата. „Ако продължим в този порядък, не виждам опасност от налагане на санкции от ЕК”, увери Димов.

Що се отнася до т.нар. битка със старите автомобили, екоминистърът напомни, че ЕК разглежда въпроса на паневропейско ниво и да има ограничение за движението им. Димов напомни и за въведената наредба в София – да се спират от движение коли, които официално са с някакъв установен екостандарт при регистрация и технически преглед, но бъдат засечени от газанализатор на МВР и показанията покажат, че всъщност не са с обявения стандарт.

Доколкото съм информиран, спрени са всички строежи по Черноморието, за които имаше протести, увери още Димов.

Не мисля, че има предпоставка за разбиване на управляващата коалиция заради оставката на Цветан Цветанов, смята Нено Димов по най-актуалната политическа тема.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички