България е усвоила едва 1,7 млн. от общо 115 млн. лева за борба с мръсния въздух


България е усвоила едва 1,7 млн. от общо 115 млн. лева за борба с мръсния въздух
Снимка: Getty Images/Guliver

2519

Уникално или не, но макар темата за чистотата на въздуха да е постоянно централна в България, за течащия в момента програмен период (2014 - 2020 година) България е усвоила само 1,7 млн. лева за борба с мръсния въздух от полагащи ни се над 115 млн. лева. Това твърди в свой материал в. "Сега" на база специална справка.

Става въпрос за средствата по ОП "Околна среда". Година и половина преди края на програмния период (2014 - 2020 година) България е успяла да получи точно 1,55% или 1.7 млн. лв. от средствата, предназначени за борба с фините прахови частици и замърсяването. Говорим за направлението "Подобряване качеството на атмосферния въздух". До момента, т.е. откакто сме в ЕС, сме усвоили едва 17.09% по ОП "Околна среда", а бюджетът на ОП "Околна среда" е над 3,4 млрд. лева.

Все пак, добрата новина по "Подобряване качеството на атмосферния въздух" е, че договорените пари са 50%. Те са предназначени както за актуализиране на общинските програми, така и за конкретни мерки за подобряване на качеството на въздуха - като подмяна на печките на твърдо гориво с екоалтернативи. Такива проекти имат София и Монтана, които са сключили договорите си през март и април, но усвоени пари засега няма, показва още справката. Пари са получени единствено от Изпълнителната агенция "Околна среда", която е усвоила над 600 000 лв. за изграждането на система, която да следи смога в реално време.

Бавното и мъчително усвояване на парите за борба с мръсния въздух е сериозен проблем по две причини. Краят на програмния период наближава и с всяко отлагане рискът за претупване на проектите или дори за загуба на средства расте, макар средства да могат да се разплащат до 3 г. след изтичането на периода. От друга страна, България изглежда абонирана за лидер в различни класации за мръсен въздух, а решение на проблема с отоплението на твърдо гориво и горенето на отпадъци и гуми в София и в други големи градове няма.

Усвояването на пари по останалите мерки на програма "Околна среда" също не изглежда оптимистично. Под 3% са средствата по мярката, свързана с "Натура 2000" и биоразнообразието, макар по нея да са предвидени близо 200 млн. лв. Парите се отпускат за допълване на морските защитени зони, за опазване на природни местообитания и видове в националните паркове и др.

Относително добре се представяме по мярката "Отпадъци", по която най-общо трябва да бъдат изградени инсталации за третиране на битовите отпадъци. Усвоени са 17,79% при общ бюджет от над 560 млн. лв. Съществено движение с европарите по друг правителствен приоритет - свлачищата и наводненията, няма. На фона на ежегодните проблеми с паднали скални камъни, прелели реки, блокирани пътища и откъснати села, България е усвоила около 19% от общо над 150 млн. лв., предвидени за превенция.

Почти същият е процентът на усвоените пари за направление "Води". По него за изграждане на пречиствателни станции, подпомагане на ВиК операторите, системи за наблюдение и др. са предвидени 2.3 млрд. лв. От тях реално усвоени са 18.2%.

Проблемите с програма "Околна среда" донякъде се дължат на огромния брой грешки и нарушения в процедурите. Анализ на обществените поръчки, изготвен от финансовото министерство за 2016 г. и 2017 г., показа, че голяма част от проверените тогава близо 300 търга изобилстват от нарушения, пропуски или двусмислени критерии за оценка. Нещо повече - при над 180 от поръчките се говореше за някаква форма на нарушение с финансов ефект.

И докато парите за води, въздух, отпадъци и др. се усвояват тромаво, чиновниците не изпитват същите затруднения за парите от графата "техническа помощ". Става въпрос за над 90 млн. лв., предназначени за анализи, оценки, реклама, обучения и др. От тях администрацията вече е усвоила цели 41%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81062
 • GBP
  1
  2.28325
 • JPY
  100
  1.20596
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички