Нулев бюджетен дефицит и оптимизиране на съдебната система, предлагат от ИПИ за 2016 г.


Нулев бюджетен дефицит и оптимизиране на съдебната система, предлагат от ИПИ за 2016 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

4033

Бюджет с нулев дефицит и реформа в сектор „Правосъдие и вътрешен ред". Това предлагат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) в ежегодната си разработка за алтернативния бюджет за следващата година.

В Алтернативен бюджет 2016 ИПИ поставя целта за елиминиране на бюджетите дефицити, които според експертите за резултат от популистки харчове и нежелание за реформи. Икономистът Петър Ганев посочи, че има „пристръстяване“ към дефицити. Политическата криза от 2013 и последващите три бюджети години се оказаха по-кошмарни за бюджета от цялата криза преди това, коментира Ганев. По думите му на фона на фискалната дисциплина преди това сега в публичните политики се е наложила максимата „няма проблем да харчим“. Бюджетният дефицит за годините 2013-2015 г. се очертава да е около 7,4 млрд. лв. За сравнение, в периода 2009-2012 г., който обхваща голямата рецесия и последвалото възстановяване, размерът му е 5,3 млрд. лв., отбелязаха от ИПИ.

Бюджетът беше изпуснат както през 2013, така и през 2014 г., което върна прекомерния дефицит в публичните финанси и покачи почти двойно държавния дълг. Текущата година донесе добри новини за приходната част в бюджета, които се очаква да бъдат с над 800 млн. лв. повече спрямо заложените. Въпреки това с предложената нова актуализация се предвиждат нови разходи за близо 900 млн. лв. и в крайна сметка по-голям дефицит от заложеното в закона. Популистките харчове и нежеланието за реформи направиха така, че в текущата година, която е с изненадващи високи приходи, държавната хазна ще приключи на по-голям минус от първоначално заложеното, посочват от Института за пазарна икономика.

В алтернативния бюджет за 2016 г. за първи път от ИПИ поставят акцент фокус върху бюджета на съдебната власт. В България населението намалява, регистрираните престъпления и броят на заведените дела намалява. Ние виждаме обаче продължаващо увеличение на броя на прокурорите, съдиите и съдебната администрация, отбеляза изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. По данни от 2012 г. България сред страните от ЕС е на първо място по брой на прокурори на 100 000 души население, обяви Костадинова. По думите й от тогава насам ситуацията би трябвало да се е влошила на фона на новите назначения в системата. Същевременно по брой съдии на 100 000 души население страната ни е на четвърто място. Според Светла Костадинова тази голяма численост на магистрати води до ниска ефективност, но дава големи възможности за преструктуриране в съдебната система.

Цялата икономика е повлияна от неработещата съдебна система, коментира Костадинова, отбелязвайки много ниското доверие на хората и бизнес в правораздаващите органи. Има нулева прозрачност на бюджета на съдебната система, посочи още като проблем експертът.

В алтернативния си бюджет от ИПИ предлагат нова съдебна карта и оптимизация на структурите въз основа на натовареността, премахване на незаетите щатни бройки, закриване на нисконатоварени съдилища, окрупняване на такива,  рационализация и прозрачност на бюджетния процес в съдебната система и преразглеждане на пенсионирането на магистрати.

Що се отнася до данъчната система икономистите предлагат премахване на данък „дивидент“, данък „лихва“ и ограничаване на данъчните преференции, като тези за земеделците и ваучерите за храна. Същевременно от отношение на осигурителната система ИПИ предлага отказ от планираното покачване на осигурителните вноски за пенсия и постепенно засилване ролята на личните спестявания, отпадане на възможността за отказ от спестявания и прехвърлянето им към Сребърния фонд и разбиване на монопола на здравната каса, посочи Петър Ганев. 

Редактор: Петя Бързилска

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички