Бразилия ври и кипи


Бразилия ври и кипи
Снимка: Getty Images/Guliver

2114

Бразилия е обзета от сляпа омраза и невиждана поляризация: в навечерието на президентските избори страната изглежда все по-непредвидима. Какво точно се случва в петата по големина държава в света, пита Томас Милц в материал за "Дойче Веле".

Какво става с тази Бразилия? Страната вече изглежда напълно непредвидима. И никой не знае накъде ще я поведе новият ѝ президент, който ще бъде избран на предстоящите избори. Дълго време резултатите от тези избори също бяха смятани за непредвидими - петима кандидати се конкурираха за участие в балотажа, но фотофинишът показва, че на финала ще се състезават крайнодесният бивш военен Жаир Болсонаро и кандидатът на лявата Работническа партия Фернандо Адад.

В продължение на месеци бившият президент Лула да Силва, който управлява страната от 2003 до 2010 година, водеше с голяма преднина в социологическите допитвания. Но бившият любимец на народа няма право да се кандидатира отново, тъй като бе задържан по обвинение в корупция и пране на пари. Самият той смята, че е станал жертва на „съдебен заговор".

Болсонаро, който сега води в допитванията на социолозите, също пропусна горещата фаза на предизборната борба. След като бе атакуван с нож, почти неизвестният доскоро политик прекара седмици в интензивно отделение. А сега гръмко заявява, че бил призван от Бог и нямало да се примири с поражение. Така той де факто намеква, че в случай на нужда може да прибегне до услугите на военните, към които изпитва особено топли чувства заради извършения от тях преврат през 1964 година.

Връхна точка на хаоса

Бурната предизборна борба се явява връхна точка на хаоса от последните няколко години. В средата на 1990-те Бразилия преживя икономически бум, но през 2014 бе разкрита гигантска корупционна мрежа, в която бяха замесени най-големите частни концерни, държавни предприятия и политици от почти всички партии. Най-известната "жертва" на последвалите разкрития е бившият президент Лула.

В средата на септември заместникът му Фернандо Адад пое кандидатурата за президент. А това означава, че ще наследи и гласовете за Лула. Болсонаро пък трупа точки с аргумента, че именно Лула бил отговорен за корупцията и икономическата криза в страната, а неговата Работническа партия искала да превърне Бразилия в нещо като втора Куба. В отговор от лявата Работническа партия твърдят, че Болсонаро щял да върне военната диктатура. Накратко: двата лагера са се вкопчили един в друг със зъби и нокти. И така поляризират Бразилия до краен предел.

Масовите протести от последния уикенд, в които се включиха стотици хиляди демонстранти от цяла Бразилия, показаха, че много хора в страната едва ли ще се примирят с евентуална победа на Болсонаро, смятан за хомофоб, расист и женомразец. В същото време привържениците на Болсонаро обвиняват левите сили в страната за какво ли не, включително и за германския националсоциализъм. Хитлеровият националсоциализъм бил всъщност ляво радикален, твърдят те.

Именно Болсонаро е главният виновник за нажежената атмосфера в страната, смята бразилският политолог Сержу Праса. "Бразилия винаги е била поляризирана, но новото в сегашната ситуация е, че обществото е обзето и от силна агресия. А тя идва именно от Болсонаро", твърди експертът.

"По-зле от Аржентина"

Между 2014 и 2017 Бразилия изживя невиждана криза. БВП се срина, милиони работни места бяха закрити, а бурно развиващата се дотогава страна се превърна в проблемно дете. Независимо от всичко това икономическите теми изобщо не присъстват в предизборната борба, твърди германският журналист Александър Буш, който добре познава Бразилия. По неговите думи, ако сравняваме бюджетния дефицит и вътрешния дълг, Бразилия е дори по-зле от Аржентина. "Но както Адад, така и Болсонаро омаловажават икономическите проблеми. Да, Бразилия още не е ударила дъното, но свличането ѝ продължава", предупреждава експертът.

В същото време идеологическите битки поляризират обществото и го хвърлят в обятията на разединението и сляпата омраза. Ситуацията ще се нормализира навярно чак след изборите - когато стихне шумотевицата от днешните битки и когато по-умерените сили отново се завърнат на сцената, за да загасят подпалените сега пожари.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички