Цветанов се оттегли. Какво означава това за ГЕРБ и Борисов?


Цветанов се оттегли. Какво означава това за ГЕРБ и Борисов?
Снимка: БГНЕС

2419

Цветанов се оттегли от парламента, но запазва други два ключови поста. Това не прилича на екзекуция, а и връзката му с Борисов явно е толкова съдбовна, че друго не може и да се очаква, пише Петър Чолаков за "Дойче Веле България".

Дългоочакваното изявление на г-н Цветанов беше дълго и драматично, като за награждаване с "Оскар" за цялостно творчество. Той говореше бавно, самоуверено и спокойно. Без да бърза и, изглежда, без да бъде препиран от никого и нищо. Запазвайки завидно самообладание, успя да пусне и самоуверена усмивка, запътвайки се към представителите на медиите.

По същество: Цветанов излиза от парламента, но запазва два други ключови поста: зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб. Никаква изненада. Въпреки че пусна една от трите дини, с които бяга под мишница, той продължава да е ключов играч в партията.

Не е екзекуция, не е дори разжалване

Не видяхме екзекуция, дори бутафорна. Нямаше и разжалване. Видя се, че Борисов не може да се раздели бързо и безболезнено със своя близък другар Цветанов. Показа го невижданата мудност, излишната по своя „драматизъм” отсрочка от повече от седмица, през която се чакаше какво ще реши самият Цветанов. Да, мисля, че това е неговото собствено решение. То не е наложено от Борисов. Ако Борисов имаше лостовете да нареди, да заповяда на Цветанов, изявлението на зам.-председателя щеше да прозвучи много по-рано.

За тези, които подозират или се надяват, че напускането на Народното събрание ще бъде прелюд към съдебни проблеми за г-н Цветанов и по-нататъшното му „падение” – съмнявам се, че прокуратурата и съдът ще ни сащисат с чудеса от храброст, че ще поднесат нещо опасно по многобройните казуси, с които се свързва неговото име. Не и докато този кабинет е на власт. А като говорим за прокуратурата, смислово определящата реплика тук е: "Ти си го избра". Трябва да бъде пределно ясно: съдебни обвинения срещу Цветанов (за ефективна присъда да не говорим) допълнително биха опетнили ГЕРБ. Борисов разбира добре това. Партията му и без това се намира в леко изтърбушено състояние в резултат от скандала... А ако пожелае или бъде притиснат, г-н Цветанов вероятно може да разкаже много интересни неща, от които да увехнат ушите на избирателите на ГЕРБ…

Не се срамувам

При всички съмнения, които за пореден път падат върху Цветанов, той запазва контрола си върху изборната машина. Това е кардинален властови ресурс. Същевременно фактът, че той запазва поста си, навярно ще породи опасения и основателни коментари, че на човек с увредена репутация продължава да се гласува доверие. Г-н Цветанов видимо е твърдо убеден, че всичко в действията му е правомерно: „Аз не се срамувам от нищо”, повтаряше той. Цветанов вярва, че законът и справедливостта са на негова страна, а той самият е „жертвата” на пъклен план за разбиване на партийното семейство. Разводът между Борисов и Цветанов още не е факт. Няма даже и раздяла. Но добре ли е това за „децата"?

Съдбовна връзка и дълбоки корени

Цветанов не само изтъкна всичките си заслуги за ГЕРБ и дебело ги подчерта, той не пропусна да припомни и близките си отношения с Борисов, градени в продължение на години. Казаното от него може да бъде чуто и така: "Двамата с теб, друже, сме в една лодка, неразривно свързани сме като части на едно и също тяло. Ние не можем да бъдем разделени без огромна кръвозагуба, без да пострада цялата партия". Цветанов каза, че е спрял членове и симпатизанти, които са искали да дойдат да му окажат подкрепа в този критичен за него миг. За мен това е намек, че в партията има силни настроения в негова подкрепа.

А оттук нататък?

Вместо развръзка, днешното изявление на Цветанов хвърля само някаква, частична светлина върху казуса със зам.-председателя. Единствено времето ще покаже дали неговото влияние в ГЕРБ ще бъде редуцирано поради аферата „Апартаментгейт”. Оставам скептичен към тезата, че такава редукция или „минимизране” на Цветанов, превръщането му в политическо джудже, може да се случи плавно, бързо и безболезнено.

Но отвъд частния случай, „Апартаментгейт” все още не е приключил. Възможно е да има и нови разкрития, да бъдат открити още теми и фронтове. Тук е истинската опасност за ГЕРБ. Колкото повече партията се пържи върху политическия котлон, толкова по-голяма е вероятността скандалите да помрачат шансовете ѝ за силно представяне на европейските избори през май. Не е изключено да има и необратими щети върху политическа подкрепа за ГЕРБ по принцип.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички