Нови кадри трябва да преборят управленската немощ в държавната енергетика


Нови кадри трябва да преборят управленската немощ в държавната енергетика
Снимка: Getty Images/Guliver

4237

Коментар на Иван Хиновски, енергиен експерт, председател на Българския енергиен и минен форум. Текстът е публикуван е БГНЕС.

Ако се отчете опита на другите европейски страни, преминали през фазата на либерализация на енергийния пазар, може да се каже, че първоначалното вдигане на цените ще е спекулативно.

Смятам така, защото всички продавачи на продукта енергия ще се опитат да максимализират печалбите си. Ще се получи обаче една ответна реакция, наблюдавали сме това в други страни, и потреблението ще се свие като следствие. Това гарантирано ще се случи и на българския пазар, след което ще има връщане на цените на производителите назад, а оттам - и на борсата.

На нашата енергийна борса ѝ предстои допълнително изграждането на два много важни сегмента, които също ще повлияят на балансирането на цените. Под балансиране разбирам нормализиране. Това е платформата за дългосрочни договори, на която се търгува 80% от енергията в България. И на която, в случай, че се появят повече субекти, офериращи енергия, ще има влияние и на дългосрочните договори. А имайте пред вид, че всички крайни снабдители на енергия, които ни доставят енергия за бита, търгуват именно на базата на такива дългосрочни договори, т.е. там акцентът върху регулирането на цената за бита трябва да бъде в отварянето на прозрачна дългосрочна търговия.

Когато говорим за цени, за мен е много по-важно да кажем, че досега реформите в НЕК не са дълбочинни. На НЕК му предстои да премине през една изключително тежка фаза на реформи. Такава, каквато бе извършена в Румъния, в резултат на което себестойността на електроенергията спадна с 35%, а износът се повиши с над 35%. И изведнъж тяхната компания стана изключително печеливша, в скоро време дори ще се листва на борсата.

В такава посока би могла да се движи и НЕК. Това обаче е свързано с редица непопулярни мерки като съкращаване на 35% от състава на компанията, смяна на ръководствата във всички сектори. Като се започне от управлението на инвестиционните проекти, оперативната дейност, ПР-а, счетоводство, дългосрочните договори, търговията и др. В Румъния всички тези хора бяха заменени от опитни кадри, работили в частния бизнес.

На този фон в България не искаме да си признаем, че имаме управленска немощ в някои от държавните енергийни компании. Тези нови хора трябва да дойдат с определени мисии - да повишат експортните възможности на компанията, да се намали себестойността на енергията, да се намали дългът. Това са количествени показатели, по които ще се оценява ефекта. Ето, Румъния е близка до нас като манталитет, но там реформата в енергетиката се дава като успешен пример, от който можем да се поучим и ние.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички