11 фирми в България произвеждат само имитиращи млечни продукти


11 фирми в България произвеждат само имитиращи млечни продукти
Снимка: БГНЕС

6890

11 предприятия в България правят само имитиращи млечни продукти. Това съобщи в рамките на дискусия за качествата на сирената на пазара д-р Любомир Кулински, директор на "Надзор на пазара" в Българската агенция по безопасност на храните.

В България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи. Агенцията съзнава че това е проблем, но растителните мазнини не са забранени.

"БАБХ трябва да следи и да гарантира на потребителя, че той е правилно информиран чрез етикета на продукта. Ако българският потребител иска да си купи за 3.90 лв. имитиращ продукт с 35-45-50% палмово масло, нека да си го купи, но нека да е написано на етикета и да не се казва „сирене“", заяви Кулински, цитиран от БНР.

"Потребителите не бива да бъдат диференцирани като бедни или вегани, а белегът по който да се третират е наличието на достатъчно информация, на базата на която те да могат да вземат информирано решение", подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По думите му разкриването и забраната на нелоялната търговска практика е инструмент, който предпазва неограничен брой хора от това да бъдат заблудени и да бъде застрашено здравето им.

"Данните за това колко от млечните продукти на пазара са имитиращи се разминават", стана ясно от изказването на Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. "Нека не обявяваме имитиращите продукти за безопасни", апелира той. А производители предупредиха, че незрялото сирене също не е безопасно.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички