60% от сиренето и кашкавала у нас са имитиращи продукти


60% от сиренето и кашкавала у нас са имитиращи продукти
Снимка: Thinkstock/ Guliver

7491

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Зад това предложение застанаха от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Председателят на асоциацията Димитър Зоров заедно с трима негови колеги настояха Българската агенция за безопасност на храните (БАБ) да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.

Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър, съобщава "Дарик".

Според производители в момента на пазара истинските сирене и кашкавал са 40 на сто, а останалите 60 на сто са имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни.

Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безсмислени и предизвестени проверки.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички