"Аладин Фуудс" призова за уволнения в БАБХ и МЗХ


"Аладин Фуудс" призова за уволнения в БАБХ и МЗХ
Снимка: БГНЕС

5263

Освобождаване на служители от Българската агенция по храните (БАБХ), които оказват рекет върху бизнеса и промени в законодателството, с които да се спрат тези практики – това поискаха от веригата за бързо хранене „Аладин Фуудс” по време на пресконференция днес. Исканията бяха подкрепени и от Националната асоциация на млекопреработвателите.

Според Биляна Томова, директор „Бизнес развитие” в "Аладин Фуудс", трябват законодателни промени, с които да се ограничат възможностите за злоупотреба със служебно положение от служителите на БАБХ. Томова даде пример с това, че не са предоставени конкретни срокове за осъществяване на проверките на инспекторите. Проверките могат да продължат 13-16 часа, което най-малкото „нарушава Кодекса на труда”. Също така няма документална следа какви документи са поискани от БАБХ и какви са предоставени от наша, добави Томова по адрес на проверките на БАБХ в „Аладин Фуудс”. Налаганата административна мярка трябва да съответства на констатираните нарушения – иначе това дава възможност на служителите да упражняват превратно дадената им от закона власт, като едни фирми им се предписва да отстраняват нередностите, а на други производството бива затваряно, смята Томова.

По отношение на Закона за храните са нужни нормативни промени, смята изпълнителният директор на „Аладин Фуудс” Александър Блажев. От „Аладин Фуудс” смятат, че освен с изменения в Закона за храната, положителна и ефективна промяна може да се постигне с наредба на земеделското министерство – т.е. най-бърза е нормативната реакция по този начин.

„Аладин Фуудс” представи и списък с имена на служители на МЗХ, чието уволнение също ще бъде поискано. Сред тях личат имената на главните експерти в централното управление на БАБХ д-р Румен Чакъров и Стоян Пашев, както и изпълнителният директор на регионалното звено на БАБХ в Пловдив Николай Петков плюс Павлина Севова, също служител на регионалното звено на БАБХ в Пловдив.

От „Аладин Фуудс” обясниха, че има мобилни екипи, които са били под прекия контрол на Пламен Моллов и които упражняват рекет върху бизнеса в цяла България. От фирмата съобщиха, че са поискали среща в МЗХ утре, 26 май, на която да представят списъка с имената на хората, които са замесени в корупционни практики според „Аладин Фуудс”.

Стана още ясно, че „Аладин Фуудс” са подали сигнал в прокуратурата срещу действията на БАБХ, но ще подадат и сигнал директно срещу Пламен Моллов. Искаме не просто уволнението на Моллов, но и да бъде разследван, съден и осъден за действията си, подчертаха основателят на „Аладин Фуудс” Аладин Харфан и Томова.

Още по темата четете в Actualno.com.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички