Българите са на последните места в ЕС по консумация на плодови сокове


Българите са на последните места в ЕС по консумация на плодови сокове
Снимка: Thinkstock/Guliver

4125

Малко над 63 млн. литра сок се продават у нас годишно. Това прави средно потребление от 8-9 литра на човек, показват данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и минерални води. С тези нива България заема едно от последните места в Европейския съюз, пише "24 часа".

В последно време се наблюдава леко раздвижване на пазара на категорията сокове, нектари и плодови напитки, коментира Жана Величкова, председател на браншовата асоциация. Все още няма окончателни данни за миналата година, но тя очаква за соковете да се отчете ръст от 1-1,5 на сто. Най-полезните, но и най-скъпи - 100% натурални сокове, обаче са само 1/4 от продажбите в категорията.

Да, за съжаление, увеличението не е съществено и има още много какво да се желае, смята Величкова. И добави, че въпросът не е само на пари.

Едва ли може да смятаме, че българинът пие малко 100% натурални сокове, защото са по-скъпи от другите напитки. По-скоро е въпрос на култура, кутия цигари вече е 5 лв., но малцина са ги отказали, коментира шефката на асоциацията. Потребителско изследване за предпочитанията на българите показало, че възрастните предпочитат друг вид сок - гроздовия, и то ферментирал.

Иначе “новост” на пазара е изтеклият на 28 април гратисен период на европейската забрана за добавяне на захар в плодовите сокове. Всъщност самата забрана беше одобрена от Съвета на Европейския съюз още преди три години. Тя стана официална част от законодателството на ЕС през юни 2012 г., а законопроектът пък беше предложен от Европейската комисия (ЕК) още през 2010 г.

Затова и отдавна производителите не слагат захар в соковете, забраната не е нещо ново, смята Величкова. Тя обаче се надява това да доведе до по-голяма информираност и доверие сред потребителите, за да асоциират соковете като продукт изключително от плодове. Затова и било възможно евродирективата да даде известен тласък на пазара. Важно е потребителите да знаят и че тя забранява на производителите да рекламират продуктите си, като пишат на етикета “без добавена захар”, защото така или иначе тя е забранена за всички.

Веднага след влизането в сила на евродирективата от Българската агенция по безопасност на храните са започнали проверки дали на пазара има останали някакви количества, които не отговарят на изискванията. Досега не е публикувана информация, че са намерени.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички