Кукушева: Храните от Източна и Западна Европа могат да имат еднакви съставки


Кукушева: Храните от Източна и Западна Европа могат да имат еднакви съставки
Снимка: БГНЕС

3512

Категорично е възможно храните от Източна и Западна Европа да имат еднакви съставки. Това каза председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева за готвените промени в Закона за храните, предаде "Фокус".

„Забележете, неслучайно т.нар. "двоен стандарт за храните" е всъщност интерпретация на голямата тема „измама с храни“. В проектозакона за храните има специална глава, посветена на измамата с храни, която определя и санкциите, които ще се налагат върху операторите, които си позволяват такава измама. В момента по никакъв начин не можем да накажем нелоялните търговци или производители на храни, защото нямаме нормативна база, върху която да стъпи БАБХ“, коментира Кукушева.

Тя даде пример с фипронила в храните, който е поставил в абсолютна безтегловност българското общество, тъй като се е оказало, че там, където е открито нарушение, се търсят основания в настоящия закон, а той не дава такива, за да се наложат санкции. „Затова и санкциите, които бяха наложени при нарушителите, са в смешните параметри от 200 до 500 лв. Една сума, която не може да стресне нито един нарушител. Това са едни парадокси на нашето съвремие, които могат и ще бъдат отстранени на този етап с приемане на новия Закон за храните. В този смисъл очакванията ни, говоря от името на преработвателната промишленост и в частност от името на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, са Законът за храните да бъде приет единодушно от всички политически сили. Трудно ни е да си представим, че има народен избраник, независимо от кой избирателен район, независимо от неговия образователен ценз, на който да не му пука за здравето на неговите избиратели“, подчерта Кукушева.

По думите ѝ случаят с открития фипронил не се е отразил по никакъв начин върху бизнеса. „Извършиха се проверки, беше издадена съответната заповед от директора на агенцията по контрол и безопасност на храните. Провериха се птицефермите на България. Установи се наличие на фипронил в някои партиди яйца в някои яйцеферми, защото са ползвали препарати за растителна защита, съдържали фипронил в състава си, а той е абсолютно забранен от Световната здравна организация. Трябва да сме категорични, че за да се приложи в цялата си сила и обем контролът на БАБХ, те трябва да имат нормативна база, върху която да стъпят“, обясни Кукушева.

Според нея настоящата нормативна база е толкова остаряла, че позволява на закона да се гледа като на отворена врата в полето.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички