КЗП наложи нови забрани на онлайн магазини


КЗП наложи нови забрани на онлайн магазини
Снимка: iStock/Guliver

2649

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на електронни магазини да заблуждават за наличностите на промоционални стоки и за срока на доставка на поръчките, съобщиха от институцията.

Последните нарушения, които са констатирали от Комисията, е, че онлайн магазин за стоки за свободното време не е информирал коректно клиентите си за наличните количества от пуснати в промоция артикули. Сайт за продажба на уреди за дома пък не е спазвал посочения срок за доставка на поръчките. Нелоялните търговски практики са били установени и забранени от комисията.

От Комисията за защита на потребителите посочиха, че промоционалните стоки може да са с ограничени наличности, но при извършването на поръчката търговецът е редно да информира потребителите за това. Освен това продавачът може да откаже доставка на заявените от потребителите стоки, но само при наличието на разумни аргументи. От Комисията призоваха потребителите да настояват за спазване на срока за доставка. В противен случай те имат право да се откажат от онлайн покупката.

Комисията уточни, че търговците са длъжни да информират клиентите си, когато предлаганите от тях стоки са в ограничени количества и поради това съществува риск да не са в състояние да изпълнят поръчката си. При изчерпване на наличностите на обявени за продажба стоки търговците биха могли да опитат да ги доставите чрез други търговци.

От Комисията за защита на потребителите са категорични, че когато търговците са се ангажирали с конкретни срокове за доставка на поръчките, задължително следва да ги спазват.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички