КЗП установила 100 нарушения в зимните ни курорти от декември насам


КЗП установила 100 нарушения в зимните ни курорти от декември насам
Снимка:

2847

От началото на декември Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила 1200 проверки в туристическите обекти на зимните ни курорти. 100 са регистрираните нелоялни практики и нарушения в качеството на туристическия продукт. Това заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

"Това е един сравнително малък процент на фона на общия брой проверки, така че за момента поне може да кажем, че нещата са под контрол. По-големият брой нарушения, които ние сме констатирали, са свързани с известни разминавания в това, което като категоризация трябва да предложи съответният обект, и това, което реално се случва. Тоест, на потребителите се предлагат услуги с по-ниско качество или пък се спестява важна информация относно цени. Най-често това се случва в менютата на ресторанти и други заведения, в които се предлагат хранителни продукти и напитки", поясни той в интервю за БНР.

По думите му стремежът на КЗП е да стимулира търговците да бъдат коректни и лоялни и да не допускат сериозни нарушения на законодателството, защото всъщност по този начин и те ще си гарантират повече клиенти, а и потребителите ще бъдат защитени по най-добрия възможен начин.

Хотелиерите обаче продължават да твърдят, че масово се предлагат частни жилища и апартаменти като туристическа леглова база, без да бъде обявена като такава.

"Правим проверки по такива сигнали и по тази линия също сме срещали въпросните нарушения и сме налагали санкции. Трябва обаче да отбележим, че тук срещаме някакви трудности, тъй като има определени хитринки. Смятам, че тук ще направим по-съществен пробив в контролната дейност благодарение на новата наредба за категоризация на туристическите обекти, която е приета и предстои да влезе в сила от началото на месец март. Там са предвидени по-облекчени изисквания за категоризирането на точно такъв тип обекти като стаи под наем", каза още Маргаритов.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички