Над 200 нелоялни търговски практики са забранени миналата година


Над 200 нелоялни търговски практики са забранени миналата година
Снимка: iStock/Guliver

2353

Над 200 нелоялни търговски практики е забранила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата година, съобщи председателят на контролния орган Димитър Маргаритов пред "Фокус". Той добави, че в последните периоди са преустановени доста повече такива практики.

„Това не означава, че преди нарушенията са били по-малко, а че сега – и благодарение на активността на потребителите, нашата намеса води до там, че пазарът постепенно да се изчиства от някои, включително наслоени през годините неща”, коментира Маргаритов. Председателят на КЗП посочи, че най-често нелоялните практики са свързани с невярна и подвеждаща информация за цените на продуктите, с качеството на туристическия продукт, с неизпълнение на договорените условия при онлайн покупки и т.н. „Важен е този въпрос, защото нелоялните практики, за разлика от административните нарушения, могат да засегнат неограничен кръг потребители, тъй като става въпрос за поведение на търговеца, който се опитва да изкриви информацията към потребителя с цел той да вземе решение да си купи нещо, което или не му е потребно, или е можел да намери по-изгодно”, обясни той.

Маргаритов цитира данни от международни проучвания, които сочат, че потребителите, включително и в България, все по-рядко се натъкват на нелоялни практики. 25-27% от интервюираните съобщават, че са попадали на такива, като същевременно нараства броят на хората, които са склонни да реагират в подобни случаи. Около 40% са били преди две-три години, а сега вече повече от половината европейски граждани биха предприели действия да защитят правата си.

По думите на Маргаритов нараства активността на потребителите. В последните години броят на жалбите и сигналите в КЗП надхвърля 20 000, като все повече от тях постъпват по електронен път. През миналата година с около 15% се е повишил интересът към националния телефон на потребителя 0700 111 22. „Хората ни търсят все по-често и тогава, когато все още може да не е приключило нарушението и нашето съдействие би могло да бъде, както установяване на самото нарушение, така и по отношение на това потребителят да получи компенсация за увредените му права. Ние като контролен орган трябва да продължим да активизираме тази комуникация между потребители и институции, защото тогава можем да кажем, че контролът е достатъчно ефективен и че потребителите са по-защитени”, каза още той.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички